5 Οδηγικά λάθη που κάνετε αυτή τη στιγμή

Σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ η απρόσεκτη οδήγηση είναι υπεύθυνη για το 10% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων. Και παρόλο που εσείς μπορεί να ακολουθείτε το νόμο όταν πρόκειται για το τι μπορείτε και τι δεν μπορείτε να κάνετε, η σκέψη ότι μια λανθασμένη κίνηση θα μπορούσε να τα τελειώσει όλα, μπορεί να κάνει κάποιον να τρέμει.

Όλα αυτά με έκαναν να σκεφτώ όλα τα άλλα μικρά λάθη που κάνουμε στα αυτοκίνητά μας, που μπορεί να μη φαίνονται μεγάλη υπόθεση, αλλά στην πραγματικότητα είναι.

1. Τηλεφωνικές συνομιλίες με hands-free

Δεν έχει σημασία αν έχετε ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι σας ή όχι - εξακολουθείτε να οδηγείτε μια μεταλλική μάζα 1000 – 1500 κιλών στο δρόμο. Τόσα πολλά μπορούν να πάνε λάθος τόσο γρήγορα. Έρευνες έχουν δείξει ότι είναι η ομιλία που αποσπά την προσοχή των οδηγών και όχι το κράτημα του τηλεφώνου στο χέρι. Ο μέσος άνθρωπος είναι ικανός να εστιάζει σε όχι περισσότερα από τέσσερα αντικείμενα την κάθε στιγμή.

Όταν λάβετε υπόψιν όλους τους μηχανισμούς οδήγησης – αλλαγές κατεύθυνσης, φρενάρισμα, επιτάχυνση, αλλαγές ταχυτήτων, αλλαγής του ραδιοφωνικού σταθμού κλπ. - μια τηλεφωνική συνομιλία επηρεάζει την ισορροπία. Και δεν είναι ότι μιλάτε μόνο· σε μια τηλεφωνική συνομιλία, πρέπει να ακούσετε το συνομιλητή σας, να σκεφτείτε τι λέει και στη συνέχεια να απαντήσετε. Όλα αυτά αφαιρούν πολύτιμη προσοχή που πρέπει να επικεντρωθεί στην οδήγηση.

2. Απότομες αλλαγές κατεύθυνσης

Ένας από τους πιο βασικούς κανόνες στην οδήγηση είναι να μένετε στη δική σας λωρίδα. Ακούγεται αρκετά απλό, σωστά; Αλλά δεν είναι.
Πολλοί οδηγοί θεωρούν ασυνείδητα τη διαγράμμιση των δρόμων ως βοήθημα και όχι ως κανόνα γι’ αυτό παρασύρονται πέρα από αυτή, με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας χρωματίζουν έξω από τις γραμμές. Το γεγονός είναι ότι, το 2007, σύμφωνα με την Εθνική Αρχή Οδικής Ασφάλειας, 15.574 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα λόγω του γεγονότος ότι οι οδηγοί αλλάζουν απότομα λωρίδα. Την ίδια χρονιά, σκοτώθηκαν 13.041 άτομα σε τροχαία ατυχήματα που προκλήθηκαν από κατανάλωση αλκοόλ. Αρκετά τρομακτικό.

3. Παραβίαση της προτεραιότητας

Υπάρχουν λίγα πράγματα πιο ενοχλητικά, από το να προσπαθείς να μπεις σε μια εθνική οδό και κάποιος ασυνείδητος να μη σε αφήνει. Αλλά η μη απόδοση προτεραιότητας στο δρόμο είναι κάτι περισσότερο από ενοχλητικό - είναι επικίνδυνο. Για τους οδηγούς ηλικίας άνω των 70 ετών, η μη απόδοση προτεραιότητας κατά την ενσωμάτωση τους στην υπόλοιπη κυκλοφορία αποτελεί την κύρια αιτία ατυχημάτων. Αυτοί οι οδηγοί μπορεί απλά να μην δουν το άλλο όχημα ή να εκτιμήσουν εσφαλμένα τον χρόνο που έχουν στη διάθεση τους. Αλλά δεν είναι μόνο ηλικιωμένοι οδηγοί - το 2007, η παραβίαση προτεραιότητας ήταν η πέμπτη κύρια αιτία θανάσιμων τροχαίων.

Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

4. Παραβίαση κόκκινων φαναριών

Γνωρίζατε ότι το 75% όλων των τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνει στις πόλεις; Μπορείτε να μαντέψετε τον κύριο λόγο για τον οποίο συμβαίνει αυτό; Παραβίαση κόκκινων φαναριών. Κάθε χρόνο, η παραβίαση των κόκκινων φαναριών προκαλεί περίπου 1.000 θανάτους και σχεδόν 90.000 τραυματισμούς και ο συνηθέστερος λόγος που δίνουν όσοι παραβιάζουν τα κόκκινα φανάρια είναι ότι βιάζονται.

Το πρόβλημα έχει γίνει τόσο έντονο που πολλά κράτη έχουν πλέον εγκαταστήσει κάμερες σε σηματοδότες πολυσύχναστων διασταυρώσεων. Μέχρι στιγμής, οι κάμερες έχουν οδηγήσει σε μείωση κατά 10% έως 40% των ατυχημάτων που προκαλούνται από την παραβίαση κόκκινων φαναριών. Για καλό και κακό, ένα πιθανό πρόστιμο φαίνεται να λειτουργεί αποτρεπτικά για τις συγκρούσεις σε μια διασταύρωση.

5. Οδήγηση με το πόδι στο φρένο

Αυτό είναι ζόρικο. Ζω κοντά στο Τουίν Πικς στο Σαν Φρανσίσκο, και για να φτάσω στο κέντρο της πόλης, πρέπει να κατηφορίσω από ένα μακρύ στριφογυριστό λόφο. Ο λόφος είναι τόσο μακρύς και απότομος, που δεν χρειάζεται καν να χρησιμοποιήσω γκάζι μου. Αλλά τα φρένα είναι μια άλλη ιστορία. Παρόλο που ξέρω ότι δεν πρέπει να πατάω το φρένο μου σε όλη τη διαδρομή, είναι σχεδόν αδύνατο να μην το κάνω. Άρα, τι πρέπει να κάνω? Ο σωστός τρόπος για να μην επιταχύνετε ανεξέλεγκτα στην κατηφόρα, είναι να ελέγχετε την ταχύτητά σας με το κιβώτιο ταχυτήτων. Αυτό ονομάζεται "φρένο κινητήρα", το οποίο χρησιμοποιεί τη συμπίεση του κινητήρα για να επιβραδύνει το όχημα. Αν έχετε ένα χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων, αυτό σημαίνει ότι κατεβάζετε σε χαμηλότερη ταχύτητα, να πηγαίνετε δηλαδή από την πέμπτη στην τετάρτη σε ένα κιβώτιο πέντε ταχυτήτων. Για τα αυτόματα κιβώτια ταχυτήτων, απλά μεταβείτε στην επόμενη-χαμηλότερη ταχύτητα, όπως από D4 σε D3. Πρέπει όλοι να είμαστε πιο προσεκτικοί όταν οδηγούμε - αυτό είναι δεδομένο.

Παρόλο που είναι αδύνατο να ελέγξουμε τον τρελό που δεν θα μας δώσει προτεραιότητα ή τον τύπο που τρώει ένα μπουρίτο ενώ οδηγεί με τα γόνατά του, μπορούμε να ελέγξουμε τι κάνουμε εμείς…και πρέπει να το κάνουμε. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή