Η τέχνη της επιλογής ελαστικών: Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο ελαστικό για το όχημα σας

Τα ελαστικά δεν έχουν όλα την ίδια χρήση. Διαφορετικές κατηγορίες ελαστικών χρησιμοποιούν διαφορετικής τεχνολογίας καουτσούκ για τη μεγιστοποίηση της απόδοσης σε συγκεκριμένες περιοχές θερμοκρασίας. Επιπλέον, τα μοτίβα πέλματος είναι σχεδιασμένα ώστε να βελτιστοποιούν το χειρισμό σε διαφορετικές καιρικές συνθήκες. Πριν επιλέξετε το επόμενο σας σετ ελαστικών, σκεφτείτε ποια κατηγορία ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας οδήγησης.

Ελαστικά όλων των εποχών: Η χρυσή τομή των επιλογών

Τα ελαστικά όλων των εποχών είναι σχεδιασμένα να χρησιμοποιούνται όλο το χρόνο σε όλες τις καιρικές συνθήκες. Είναι κατασκευασμένα από ένα είδος καουτσούκ που είναι αρκετά μαλακό για να ανταπεξέλθει τις χειμερινές θερμοκρασίες, ενώ εξακολουθεί να προσφέρει επαρκή χειρισμό στο ζεστό καιρό. Τα πέλματα τους σχεδιάζονται κυρίως για την απομάκρυνση του βρόχινου νερού, αλλά αποδίδουν εξίσου καλά και σε συνθήκες χιονόπτωσης. Ωστόσο, η ευελιξία τους έρχεται με αρκετούς συμβιβασμούς. Εάν ζείτε σε ένα εποχιακό κλίμα που δεν υπάρχει μεγάλη χιονόπτωση, τα ελαστικά καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν είναι μια καλή επιλογή, αρκεί να μην έχετε αυξημένες προσδοκίες για το μέγιστο επίπεδο χειρισμού από το αυτοκίνητό σας. Μπορείτε να τα εγκαταστήσετε και να είστε σίγουροι ότι θα προσφέρουν επαρκή πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες χωρίς την ταλαιπωρία της αλλαγής ελαστικών όταν αλλάζουν οι εποχές.

Καλοκαιρινά ελαστικά: Κορυφαίο κράτημα για τους λάτρεις της οδήγησης

Εάν ζείτε σε ζεστό κλίμα ή εάν απολαμβάνετε την οδήγηση σε καμπές, επιλέξτε ένα σετ θερινών ελαστικών. Σε θερμοκρασίες άνω των 5 βαθμών κελσίου, το υλικό τους είναι μαλακότερο από τα ελαστικά όλων των εποχών και μπορεί να προσφέρει σημαντικά βελτιωμένη πρόσφυση. Αλλά αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 5 βαθμούς, το υλικό σκληραίνει σημαντικά και είναι επιρρεπές σε ρωγμές.

Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

Καλοκαιρινά ελαστικά: Χειρισμός απόδοσης για λάτρεις της οδήγησης

Εάν ζείτε σε ένα ζεστό κλίμα ή εάν απολαμβάνετε πνευματικές κινήσεις σε καμπύλους δρόμους, επιλέξτε ένα σύνολο καλοκαιρινών ελαστικών. Σε θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Φαρενάιτ, η ελαστική τους ένωση είναι μαλακότερη από τα ελαστικά όλων των εποχών και μπορεί να προσφέρει σημαντικά βελτιωμένη πρόσφυση. Αλλά αν η θερμοκρασία πέσει κάτω από 40 μοίρες, η ένωση καουτσούκ σκληραίνει σημαντικά και είναι επιρρεπής σε ρωγμές.

Αντίθετα με αυτά που ακούγονται, τα καλοκαιρινά ελαστικά δεν θυσιάζουν απαραιτήτως τις επιδόσεις σε βροχερές συνθήκες για χάρη της βέλτιστης απόδοσης σε στεγνό οδόστρωμα. Το μοτίβο πέλματος στα συνηθισμένα καλοκαιρινά ελαστικά είναι εξίσου αποτελεσματικό στο να διασκορπίζει το νερό με αυτό των ελαστικών τεσσάρων εποχών.

Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες καλοκαιρινών ελαστικών που θυσιάζουν την πρόσφυση σε βρεγμένο οδόστρωμα. Τα καλοκαιρινά ελαστικά υψηλής απόδοσης προσφέρουν αυξημένη πρόσφυση σε στεγνούς δρόμους ενώ παράλληλα παρέχουν αξιοπρεπή απόδοση σε υγρό καιρό. Τα καλοκαιρινά ελαστικά υπερ υψηλής απόδοσης είναι πιο επιρρεπή σε ολίσθηση σε βρεγμένο οδόστρωμα, αλλά αυξάνουν σημαντικά την απόδοση χειρισμού του αυτοκινήτου σας σε ξηρές συνθήκες. Αν είστε ένας πραγματικός ενθουσιώδης οδηγός, μπορείτε να επιλέξετε τα καλοκαιρινά ελαστικά μέγιστης απόδοσης. Είναι πολύ πιο επιρρεπείς στην ολίσθηση και υδρολίσθηση στη βροχή, αλλά θα σας δώσουν ασυμβίβαστες επιδόσεις σε στεγνούς δρόμους.

Χειμερινά ελαστικά: επιβιώνοντας τις χιονισμένες εποχές

Εάν ζείτε σε μια περιοχή που βιώνει σημαντική χιονόπτωση, είναι καλή ιδέα να τοποθετήσετε χειμερινά ελαστικά πριν ξεκινήσουν οι χιονοθύελλες. Τα χειμερινά ελαστικά είναι κατασκευασμένα από ειδικό καουτσούκ για να προσφέρουν μέγιστη πρόσφυση σε θερμοκρασίες κάτω των 5 βαθμών κελσίου. Το σχέδιο πέλματος τους έχει σχεδιαστεί για να διαπερνά το χιόνι και να σας προσφέρει μέγιστη απόδοση ακόμη και όταν οι δρόμοι είναι οι πιο γλιστεροί. Στην πραγματικότητα, πολλά αυτοκίνητα με εμπρός ή πίσω κίνηση που είναι εφοδιασμένα με χειμερινά ελαστικά θα αποδώσουν καλύτερα στο χιόνι από ό, τι τα τετρακίνητα αυτοκίνητα που είναι εφοδιασμένα με ελαστικά όλων των εποχών.

Το πρόβλημα είναι ότι η επανειλημμένη τοποθέτηση και επανατοποθέτηση του ίδιου σετ ελαστικών μπορεί να αποδυναμώσει το πλευρικό τοίχωμα και να κάνει τα λάστιχά σας λιγότερο ασφαλή. Εάν θέλετε τη χρυσή τομή, θα πρέπει να αγοράσετε ένα επιπλέον σετ ζαντών με εγκατεστημένα χειμερινά ελαστικά. Έτσι, μπορείτε να απολαύσετε την εξαιρετική απόδοση των καλοκαιρινών ελαστικών για το μεγαλύτερο μέρος του έτους, και κατόπιν να αλλάξετε σε τροχούς με χειμερινά ελαστικά μόλις πέσει η θερμοκρασία.

Για το μη εκπαιδευμένο μάτι, τα ελαστικά μπορεί να φαίνονται αρκετά απλά και ασήμαντα. Ωστόσο, στη πραγματικότητα ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία του αυτοκινήτου σας όταν πρόκειται για την ασφάλεια και την απόδοση. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των αερόσακων και των ηλεκτρονικών χαρακτηριστικών ευστάθειας που διαθέτει το αυτοκίνητό σας, τα ελαστικά σας είναι το μόνο πράγμα που σας συνδέει με την άσφαλτο. Ένα προσεκτικά επιλεγμένο σετ ελαστικών μπορεί να κάνει το αυτοκίνητό σας πιο ασφαλές, πιο γρήγορο και πιο αποτελεσματικό.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή