Τα 5 εκτός-δρόμου λάθη προς αποφυγήν

Οδηγάτε κάτω σε ένα λασπωμένο ρυάκι μέσα στο 4x4 σας, το πόδι σας καρφωμένο στο γκάζι και σκάβετε βαθιές ράγες, όταν ξαφνικά κολλάτε. Υψηλής εστίασης, τα εκτόςμοςυ κταφνικά κολλάτε. Υψηλ-δρόμου λάστιχἀ σας στροβυλλίζουν και ψεκάζουν λάσπη πάνω στο πυκνό φὐλλωμα, και εσείς κτυπάτε το τιμόνι από θυμό. Ευτυχώς, το φιλαράκι σας είναι εκεί για να σας βοηθήσει. Αλλά αν δεν ήταν; Και αν δεν ήσασταν σε θέση να καλέσετε κάποιο;

Αυτό το σενάριο δεν είναι φανταστικό — έχει συμβεί σε ένα εκτός-δρόμου τυχοδιώχτη στην Αυστραλία. Ενώ τα φορτηγά είναι τα καλύτερα για οδήγημα εκτός-δρόμου, και είναι συναρπαστικό, υπάρχουν επίσης και κίνδυνοι. Μην πάτε απροετοίμαστοι. Ἐνα ατύχημα εκτός-δρόμου μπορεί να σας αφήσει απομονωμένους, τραυματισμένους, και με ένα τεράστιο λογαριασμό για επιδιορθώσεις.

Αποφὐγετε αυτά τα λάθη εκτός δρόμου οδήγησης, και θα περάσετε λιγότερο χρόνο διορθώνοντας προβλήματα και περισσότερο απολαμβάνοντας το οδήγημἀ σας εκτός-δρόμου.

Λἀθος 1: Na μην έχετε οριοθετήσει την διαδρομή σας

Ένας Τεξανός οδηγός εκτός-δρόμου βρήκε τον εαυτό του σε μια δύσκολη κατάσταση όταν ακολούθησε ένα φίλο του χωρίς να ξέρει πού πηγαίνει. Κατέληξε βυθισμένος κάτω σε μια απότομη κλίση και υπέφερε ζημιές όταν κτύπησε το ασυγχώρητο έδαφος. Η σύγκλιση μπορούσε να ήταν χειρότερη, αλλά ο οδηγός ήταν ακόμη αρκετά άτολμος περί του συμβάντος, το οποίο προκάλεσε ένα βουλιασμένο φτερό στο αυτοκίνητο.

Ο οδηγός, αυτοαποκαλούμενος cameraman 123, είπε: 'Θα το πάρω για επιδιορθώσεις αύριο... θα μάθουμε πόσα μεροκάματα θα φάει αυτό. Μάθετε από το λάθος της υπεροψίας μου, μην κάνετε βλακίες!' Διαβόητα, κάθε λογής ζημιά στο αμάξωμα μπορεί να κοστίσει πάνω απο χίλια δολάρια για να επιδιορθωθεί.

Λύση: Αν ξέρετε κάποιο που έχει οδηγήσει αυτή τη διαδρομή στο παρελθόν, μιλήστε τους για το τι μπορεί να περιμένετε. 'Η επιθεωρήστε την περιοχή προσεκτικά από ένα ασφαλές μέρος πριν την οδηγήσετε. Μην οδηγείτε απρόσεκτα σε περιοχές που δεν έχετε ίδεα τι μπορεί να έρχεται. Μια λύση υψηλής τεχνολογίας θα ήταν να βγάλετε νωρίτερα αέριες φωτογραφίες με ένα δρόνο, ή να ελέγξετε με το Google Earth.

Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

Λάθος 2: Πηγαίνοντας εκτός-δρόμου μόνοι

Λόγω του επικείμενου κινδύνου της οδήγησης εκτός-δρόμου, κάνοντας το μόνοι είναι άσχημη ιδέα. Ένας φίλος σε άλλο 4x4 μπορεί να σας τραβήξει αν κολλήσετε, ή να πάνε να φέρουνε βοήθεια αν το κινήτο σας δεν έχει σήμα και χρειάζετε επαγγελματική ρυμούλκηση.

Λύση: Αν θέλετε να αρχίσετε οδήγημα εκτός-δρόμου αλλά δεν έχετε φίλους που το κάνουν, πηγαίνετε στο ίντερνετ. Η σελίδα meetup.com έχει ομάδες για κάθε δραστηριότητα, όπως επίσης και το Facebook, και υπάρχουν φόρουμ αφοσιωμένα σε αυτή την ασχολία. Αν δεν μπορείτε να περιμένετε και πρέπει να πάτε μόνοι, βεβαιωθείτε να ενημερώσετε κάποιο με τις λεπτομέρειες του ταξιδιού σας πριν πάτε.

Λάθος 3: Να μην έχετε το σωστό εξοπλισμό

Το οδήγημα εκτός δρόμου δεν είναι απλά οδήγημα – είναι επιβίωση. Μπορεί να παγώσετε διανυκτερεύοντας, να χρειάζεται να περιποιηθείτε ένα τραυματισμό χωρίς γάζες, ή να αντιμετωπιστείτε με ένα απλό μηχανικό πρόβλημα χωρίς τα εργαλεία για να το διορθώσετε. Από την άλλη πλευρά, αν φέρετε οτιδήποτε χρειάζεστε και έχετε τη λύση για κάθε πρόβλημα, θα νιώθετε υπέροχα.

Λύση: Πακετάρετε ένα κουτί πρώτων βοηθειών, εργαλεία, χάρτες, αλυσίδα ρυμούλκησης, λάμπα και φανάρι, εξοπλισμό διανυκτέρευσης, ζεστά ρούχα και έξτρα παπούτσια, φαϊ και νερό, και δεν θα πείραζε αν επίσης είχατε ασύρματους μεγάλης εμβέλειας.

Λάθος 4: Να μην χρησιμοποιείτε τα σωστά λάστιχα

Φθαρμένα λάστιχα είναι επικύνδινα για την οδήγηση γενικώς. Για την εκτός-δρόμου οδήγηση, είναι παράτολμα. Τα λάθος λάστιχα δεν είναι μόνο τα φθαρμένα. Οι πιο κοινές αιτίες για τη βλάβη ελαστικών είναι το υποφούσκωμα, ασταθής φθωρά λόγω μηχανικού προβλήματος, ή ζημιά λόγω οδικών κινδύνων. Ένα σκάσιμο λαστίχου ενώ οδηγείτε εκτός δρόμου σίγουρα θα καταστρέψει τη διάθεση σας. Και τα φτηνά λάστιχα που δεν είναι σχεδιασμένα για εκτός-δρόμου οδήγηση δεν βοηθούν.

Λύση: αγοράστε ένα σετ λάστιχα λάσπης, εκτός-δρόμου λάστιχα τα οποία μπορείτε να ρίξετε στο φορτηγό ή SUV σας για εντατικές συνθήκες. Ελέγξτε πόσο φουσκωμένα είναι και αν είναι σύμφωνα με τις προδιαγραφές.

Λάθος 5: Οδηγώντας σε βαθιά νερά

Λιμνάζοντα νερά θα είναι πιθανόν το είδος λάσπης στο οποίο θα κολλήσετε, και τα περάσματα ποταμών μπορεί να είναι καταστροφικά αν το νερό είναι βαθύτερο από όσο νομίζατε. Υπάρχουν 1500 λίβρες επιπλέουσας δύναμης για κάθε πόδι νερού. Οι αναπνευστήρες στους άξονές σας, η χειροκίνητη μετάδοση, και το κουτί μεταφοράς θα ρουφίξουν νερό αν έρθουν σε επαφή μαζί του και, αν η μηχανή σας ρουφήξει νερό, θα έχετε μεγάλο πρόβλημα.

Λύση: Ελέγξτε το βάθος του νερού πριν οδηγήσετε πάνω του. Επεκτείνετε χαμηλούς αναπνευστήρες, όπως τους διαφορικούς αναπνευστήρες, ψηλά στο σασί με εύκαμπτες σωληνώσεις. Βρείτε την εισροή αέρα και βεβαιωθείτε πως το νερό δεν θα είναι αρκετά ψηλά για να το κτυπήσει. Βάλτε ένα αδιάβροχο στο μπροστά μέρος του φορτηγού σας για να μπαίνει λιγότερο νερό στον κινητήρα. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή