7 πραγματα που πρεπει να γνωριζετε πριν την πρωτη οδηγηση σας σε αυτοκινητοδρομο.

Σχεδιάστε μια υπέροχη διαδρομή

Η πρώτη διαδρομή σε έναν αυτοκινητόδρομο ενδέχεται να είναι μια εμπειρία που μπορεί να προκαλέσει φόβο. Ο φόβος της οδήγησης σε έναν αυτοκινητόδρομο είναι πολύ συνηθισμένος, σύμφωνα με έρευνα της RAC, ενώ οκτώ εκατομμύρια από το σύνολο των 38 εκατομμυρίων οδηγών της Βρετανίας ισχυρίζονται ότι «δεν οδηγούν σχεδόν ποτέ» σε έναν αυτοκινητόδρομο. Αν σκεφτεί κανείς την ταχύτητα η οποία αναπτύσσεται στον αυτοκινητόδρομο στις 3 λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας, ο κάθε οδηγός θα ήταν νευρικός, αλλά στατιστικά μιλώντας η οδήγηση σε έναν αυτοκινητόδρομο είναι πολύ πιο ασφαλής από κάθε άλλου τύπου δρόμο. Σε οποιονδήποτε άλλο δρόμο με γρήγορη κίνηση σε διάφορες ταχύτητες και κατευθύνσεις, μπορεί να είναι αρκετά δύσκολο να οδηγήσει κανείς, αλλά σε αντίθεση με αυτό, σε έναν αυτοκινητόδρομο όπου ο καθένας οδηγεί με την ίδια ταχύτητα και κατεύθυνση, είναι ευκολότερο να το χειριστεί, μιας και δεν υπάρχουν απότομες στροφές ή κυκλικές διασταυρώσεις για να αντιμετωπίσει. Παρόλο που ταχύτητα με την οποία πρέπει να οδηγήσετε και ο όγκος των αυτοκινήτων μπορεί να σας κάνει νευρικό, όλα εξαρτώνται από το πως το σκέφτεστε και το επεξεργάζεστε.

Προετοιμασία της διαδρομή σας

Μην πανικοβληθείτε και ξεκινήστε το ταξίδι σας με βαθιές αναπνοές, χαλαρώστε πριν από την πρώτη σας επαφή με την οδήγηση σε έναν αυτοκινητόδρομο. Διαβάστε προσεκτικά το τμήμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας που αφορά τον αυτοκινητόδρομο και εξοικειωθείτε με τους κανόνες, τα όρια ταχύτητας και τη διάταξη του. Πριν από την οδήγηση σας, ενημερωθείτε για τη διαδρομή που θα πάρετε η οποία περιλαμβάνει τους αριθμούς διασταύρωσης, μην ξεχνάτε ότι δεν είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσετε ένα χάρτη κατά την οδήγηση και μην βασίζεστε στη δορυφορική πλοήγηση. Είναι προτιμότερο να σημειώσετε και να γράψετε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες εκ των προτέρων. Κάνοντας αυτό θα είστε σε θέση να προσέξετε τα σχετικά σήματα. Έχετε το νου σας για τα τυφλά σημεία. Αποφύγετε το οτιδήποτε θα εμποδίσει τη συγκέντρωσή σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, όπως τα κινητά τηλέφωνα, τα gadget, τα σνακ κ.λπ.

Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

Μην ταξιδεύετε μόνοι σας

Προσπαθήστε να πάρετε μαζί σας έναν έμπειρο οδηγό για την πρώτη σας οδήγηση για να συνηθίσετε με τον τρόπο οδήγησης σε έναν αυτοκινητόδρομο. Θα σας παρέχει σιγουριά, ενώ θα εξοικειωθείτε με την είσοδο, την έξοδο και την αλλαγή λωρίδων σε έναν αυτοκινητόδρομο.

Οδηγήστε έξυπνα

Κατά την είσοδο στον αυτοκινητόδρομο, χρησιμοποιήστε πλήρως τον παράδρομο και βαθμιαία αναπτύξτε ταχύτητα. Οδηγήστε σταθερά και καθήστε στην πρώτη λωρίδα μέχρι να συνηθίσετε την ταχύτητα. Οποιοσδήποτε τύπος δισταγμού μπορεί να προκαλέσει μεγάλη σύγχυση με τους άλλους οδηγούς, οπότε βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε τους δείκτες αλλαγής πορείας σας, καθώς αυτό θα βοηθήσει τους άλλους οδηγούς να καταλάβουν τι κάνετε. Οι καθρέπτες είναι απαραίτητοι κατά την οδήγηση σε έναν αυτοκινητόδρομο, οπότε βεβαιωθείτε ότι η δικοί σας είναι σωστά ρυθμισμένοι και καθαροί. Να κοιτάζετε προσεκτικά και συχνά τους καθρέφτες σας για να είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τα πάντα που συμβαίνουν γύρω σας. Μόλις αποφασίσετε να αλλάξετε πορεία, επιμείνετε σε αυτή την απόφαση. Όταν εξέρχεστε του αυτοκινητόδρομου, παρατηρήστε την πινακίδα ανισόπεδου κόμβου για να βεβαιωθείτε ότι βρίσκεστε στη σωστή λωρίδα.

Μην υπερβαίνετε τα όρια

Πρέπει να λαμβάνετε πολύ σοβαρά υπόψιν τις ταχύτητες των αυτοκινήτων γύρω σας, και να είστε πολύ προσεκτικοί κατά την προσπέραση. Ιδανικά, η οποιαδήποτε περιττή προσπέραση πρέπει να αποφεύγεται. Κατά την προσπέραση χρησιμοποιείστε τη συνήθη διαδικασία «καθρέφτη, σήμα, ελιγμός» κατά τη μετακίνηση μέσα και έξω από τις λωρίδες. Η χρήση δεικτών πορείας είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως κατά την αλλαγή λωρίδων. Μια γρήγορη ματιά στον ώμο σας προτού αλλάξετε τις λωρίδες μπορεί να σας προσφέρει τη διαβεβαίωση ότι τίποτα δεν υπάρχει στο τυφλό σημείο του αυτοκίνητου. Ποτέ μην μετακινείστε μέσα και έξω από την λωρίδα σας μόνο για να προπορευτείτε. Συνιστάται να προσέχετε τα μεγαλύτερα οχήματα όπως τα φορτηγά ή τα λεωφορεία, καθώς έχουν πολύ μεγαλύτερα τυφλά σημεία, έτσι είναι καλύτερα να κρατήσετε μια αρκετά επαρκή απόσταση. Η διατήρηση μιας ασφαλούς απόστασης ανάμεσα σε εσάς και το αυτοκίνητο μπροστά σας, ειδικά σε υγρές ή παγωμένες συνθήκες είναι πολύ σημαντική για την αποφυγή ατυχημάτων. Ο κανόνας των 2 δευτερολέπτων είναι μια βολική μέθοδος για τη ρύθμιση της απόστασης σας δεξιά. Επιλέξτε ένα σταθερό σημείο, όπως κολώνα φωτισμού ή μια πινακίδα και όταν το αυτοκίνητο μπροστά σας το περάσει, αρχίστε να μετράτε 2 δευτερόλεπτα. Καθώς σταματάτε να μιλάτε, θα πρέπει να πλησιάζετε στο ίδιο σημείο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εντοπίσει την έξοδο που θα ακολουθήσετε προτού να φύγετε από τον αυτοκινητόδρομο, κρατώντας την ταχύτητα υπό έλεγχο. Αποφύγετε απολύτως την παραμονή σας στην μεσαία λωρίδα μετά από προσπέραση και οδήγηση σε κοντινή απόσταση από το προπορευόμενο όχημα καθώς θα σας κοστίσει πρόστιμο 100£ και 3 πόντους ποινής στο δίπλωμά σας.

Κάντε διαλλείματα

Δεν συνιστάται επ’ ουδενί να οδηγείτε εάν αισθάνεστε κουρασμένοι, για αυτό καλό είναι να κάνετε τακτικά διαλείμματα ή να σταματάτε όταν αισθάνεστε εξαντλημένοι. Η κούραση μπορεί να επιβραδύνει τα αντανακλαστικά σας και μπορεί τελικά να προκαλέσει ατυχήματα, οπότε είναι καλύτερο να κάνετε ένα διάλειμμα 15 λεπτών μετά από τουλάχιστον 2 ώρες οδήγησης κατά την διάρκεια μεγάλων ταξιδιών. Συνιστάται πάντοτε να σταματάτε, να έχετε κάτι να φάτε, να τεντωθείτε, να κοιμηθείτε λίγο και να ξεκινήσετε πάλι το ταξίδι σας μόνο όταν αισθάνεστε ότι είστε ασφαλείς για αυτό. Εκμεταλλευτείτε τις στάσεις αυτές στα ειδικά σημεία στάθμευσης για να ελέγξετε τα επίπεδα λαδιού και τα φρένα σας. Το υγρό των υαλοκαθαριστήρων καθώς και την πίεση στα ελαστικά σας για να εξασφαλίσετε την καλή κατάσταση του αυτοκινήτου.

Μην υπερβαίνετε τα όρια ταχύτητας

Το όριο ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο είναι 112χλμ την ώρα, αλλά μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με την έκταση του δρόμου, οπότε να είστε προσεκτικοί και να αναζητάτε πινακίδες που υποδεικνύουν αλλαγές ορίου ταχύτητας και προειδοποιητικές σημάνσεις. Προσέξτε για τα όρια μεταβλητής ταχύτητας, όπως αυτά εφαρμόζονται από τον Οργανισμό Αυτοκινητοδρόμων για να διευκολύνουν τη ροή της κυκλοφορίας σε ώρες υψηλής κίνησης. Μην είστε περίεργοι με το τι συμβαίνει στους γύρω σας καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει συμφόρηση και επιπλέον ατυχήματα, για αυτό καλό είναι να μην σταματάτε να κοιτάζετε τα ατυχήματα στις άλλες πλευρές του αυτοκινητοδρόμου. Παρατηρείτε στενά τους δείκτες αντίστροφης μέτρησης, όπου κάθε ράβδος αντιπροσωπεύει 100 μέτρα τα οποία δείχνουν τόσο μακριά βρίσκεστε από την έξοδο του αυτοκινητόδρομου και έτσι θα σας καθοδηγήσει καθώς προετοιμάζεστε να περάσετε στον παράδρομο. Προσπαθήστε να αερίζετε επαρκώς την καμπίνα του αυτοκινήτου. Σε περίπτωση κακής ορατότητας, ενεργοποιήστε τα φώτα ομίχλης για να προειδοποιήσετε άλλους οδηγούς και αφήστε αναμμένα τα πλευρικά σας φώτα. Αν υπάρχουν κακές καιρικές συνθήκες, τότε οδηγείτε αργά, καθώς αυτό θα μειώσει το άγχος και την νευρικότητα που αισθάνεσθε. Σε περίπτωση βλάβης, μετακινηθείτε άμεσα στην λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Μόλις βρεθείτε στο σημείο στάσης, ζητήστε βοήθεια είτε με τη χρήση του δικού σας τηλεφώνου είτε με τα πορτοκαλί τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης στο πλάι του αυτοκινητόδρομου.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή