Λίστα ελέγχου - Αλλαγή ελαστικών

Το να γνωρίζεις πώς να αλλάξεις ένα ελαστικό, είναι μια ικανότητα απαραίτητη για όλους τους οδηγούς. Εάν βασίζεστε στο κινητό τηλέφωνο να σας βγάλει από τη δύσκολη θέση σε μια έκτακτη ανάγκη, υπάρχει πάντα η πιθανότητα να έχετε ξεχάσει να το φορτίσετε, να μην έχετε σήμα ή να το έχετε αφήσει στο σπίτι. Ένα σκασμένο λάστιχο μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και ένα κινητό τηλέφωνο δεν αποτελεί υποκατάστατο για τη γνώση του πώς να το αλλάξετε. Ευτυχώς, η αλλαγή ενός ελαστικού δεν είναι και τόσο δύσκολη! Απλώς ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες, ώστε να είστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που έχετε έρθετε αντιμέτωποι με ένα σκασμένο λάστιχο.

Αντικείμενα που θα χρειαστείτε για να επισκευάσετε ένα σκασμένο λάστιχο

Αυτά τα αντικείμενα πρέπει να υπάρχουν ήδη στο αυτοκίνητό σας:

• Γρύλος

• Σταυρός αλλαγής ελαστικών

• Πλήρως φουσκωμένο εφεδρικό ελαστικό

• Εγχειρίδιο Οδηγού

Αν έχετε χάσει κάποιο από αυτά τα εργαλεία ή εάν δεν περιλαμβάνονταν το αυτοκίνητό σας, θα πρέπει να αγοράσετε καινούργια άμεσα. Επίσης βεβαιωθείτε ότι τακτικά φουσκώνετε το εφεδρικό ελαστικό με τη συνιστώμενη πίεση του κατασκευαστή του οχήματος. Θα πρέπει να ελέγχετε την πίεση του εφεδρικού ελαστικού κάθε φορά που ελέγχετε και τα υπόλοιπα ελαστικά σας. Θυμηθείτε να ελέγχετε την πίεση κάθε μήνα και προτού διανύσετε μεγάλες αποστάσεις ή όταν πρόκειται να μεταφέρετε μεγάλα φορτία.

Παρακάτω είναι μερικά αντικείμενα που δεν περιλαμβάνονται στο όχημά σας, αλλά πρέπει να τα έχετε στο πορτ μπαγκάζ ή το ντουλαπάκι σας σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξετε ένα ελαστικό:

• Φακός με γεμάτες μπαταρίες

• Αδιάβροχο

• Μικρό ξύλο 5x15 εκατοστά για τη στερέωση του γρύλου

• Γάντια

• Σφήνες τροχών

ΠΩΣ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΕΛΑΣΤΙΚΑ

1. Βρείτε μια ασφαλή τοποθεσία

Μόλις συνειδητοποιήσετε ότι έχετε ένα σκασμένο λάστιχο, μην φρενάρετε και μη στρίβετε απότομα. Σιγά σιγά ελαττώστε ταχύτητα και ελέγξτε τον περιβάλλοντα χώρο για ένα επίπεδο, και ευθύ τμήμα δρόμου, με πλατιά λωρίδα έκτακτης ανάγκης. Ένα άδειο πάρκινγκ θα ήταν ιδανικό μέρος. Το επίπεδο έδαφος είναι καλό, διότι θα αποτρέψει το όχημα σας από το να τσουλήσει. Επίσης, τα ευθεία τμήματα του δρόμου είναι καλύτερα από τις στροφές, επειδή είναι πιο εύκολο για τα διερχόμενα οχήματα να σας δουν.

Ποτέ μην επιχειρήσετε να αλλάξετε το ελαστικό σας σε μια στενή λωρίδα έκτακτης ανάγκης βρισκόμενος κοντά στη διερχόμενη κυκλοφορία. Συνεχίστε να κινείστε (αργά) μέχρι να βρείτε ένα ασφαλές σημείο. Κατά την οδήγηση με σκασμένο λάστιχο υπάρχει κίνδυνος να καταστραφεί η ζάντα σας. Η αντικατάσταση μιας ζάντας είναι καλύτερη από το να χτυπηθείτε από έναν απρόσεκτο οδηγό.

Βεβαιωθείτε ότι έχετε συμβουλευτεί το εγχειρίδιο του οδηγού και εξετάστε τα συγκεκριμένα βήματα σχετικά με τον τρόπο αλλαγής ενός σκασμένου ελαστικού για το όχημά σας

2. Ενεργοποιήστε τα φώτα κινδύνου (αλάρμ)

Τα φώτα κινδύνου ή αλλιώς αλάρμ θα βοηθήσουν τους διερχόμενους οδηγούς να σας δουν στο πλάι του δρόμου. Για την αποφυγή ενός ατυχήματος, ενεργοποιήστε τα αμέσως μόλις αντιληφθείτε ότι πρέπει να σταματήσετε στην άκρη του δρόμου.

3. Τραβήξτε το χειρόφρενο

Μόλις σταματήσετε, να χρησιμοποιείτε πάντα το χειρόφρενο κατά τη προετοιμασία αντικατάστασης ενός σκασμένου ελαστικού. Αυτό θα ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα το όχημα σας να τσουλήσει.

4. Τοποθετήστε τις σφήνες των τροχών

Οι σφήνες των τροχών μπαίνουν μπροστά ή πίσω από τα ελαστικά για να εξασφαλιστεί ότι το όχημα δεν θα κυλήσει κατά την αντικατάσταση του σκασμένου ελαστικού. Εάν αλλάζετε ένα πίσω ελαστικό, τοποθετήστε τις σφήνες στο μπροστά μέρος των μπροστά ελαστικών. Αν το σκασμένο ελαστικό σας είναι μπροστά, βάλτε τις σφήνες τροχών στο πίσω μέρος των πίσω ελαστικών

Τα τούβλα ή οι μεγάλες πέτρες θα λειτουργήσουν εξίσου καλά με τις "πραγματικές" σφήνες τροχών. Απλά βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά μεγάλα ώστε να εμποδίσουν το αυτοκίνητό σας να τσουλήσει.

5. Αφαιρέστε το κάλυμμα του τροχού

Εάν το όχημά σας έχει ένα κάλυμμα που κρύβει τα παξιμάδια, είναι ευκολότερο να το αφαιρέσετε προτού ανυψώσετε το όχημα με το γρύλο. Εάν τα παξιμάδια σας είναι εκτεθειμένα, μπορείτε να προχωρήσετε στο βήμα 6.

Χρησιμοποιήστε το επίπεδο άκρο του σταυρού σας για να αφαιρέσετε το κάλυμμα. Αυτό θα λειτουργήσει στα περισσότερα οχήματα, όμως για μερικά καλύμματα χρειάζεται ένα διαφορετικό εργαλείο για να αφαιρεθούν. Συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο οδηγού, για την κατάλληλη διαδικασία αφαίρεσης του καλύμματος του τροχού.

6. Χαλαρώστε τα παξιμάδια

Χρησιμοποιώντας το σταυρό, γυρίστε τα παξιμάδια αριστερόστροφα μέχρι να χαλαρώσουν. Μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αρκετή δύναμη. Χρησιμοποιήστε το πόδι σας ή όλο το σωματικό σας βάρος εάν είναι απαραίτητο.

Χαλαρώστε τα παξιμάδια, περίπου ¼ έως ½ μιας στροφής, αλλά μην τα αφαιρέσετε εντελώς ακόμα. Κρατήστε τα έως ότου είναι ώρα να αφαιρέσετε το ελαστικό / τροχό σας από το όχημα.

7. Τοποθετήστε το γρύλο κάτω από το όχημα

Η σωστή θέση για το γρύλο είναι συνήθως κάτω από το πλαίσιο του οχήματος, από τη μεριά του σκασμένου ελαστικού. Πολλά πλαίσια οχημάτων έχουν σκληρό πλαστικό στο κάτω μέρος με μία καθαρισμένη περιοχή όπου υπάρχει εκτεθειμένο μέταλλο ειδικά για την τοποθέτηση του γρύλου. Για να ανυψώσετε με ασφάλεια και να αποφύγετε πιθανές ζημιές στο όχημα, ακολουθήστε τις οδηγίες για την τοποθέτηση του γρύλου που βρίσκονται στο εγχειρίδιο οδηγού του οχήματός σας.

8. Ανυψώστε το όχημα με το γρύλο

Για να αποφύγετε πιθανή κατάρρευση του γρύλου, και χάσιμο της ισορροπίας λόγω του μεγάλου βάρους του οχήματός σας τοποθετήστε ένα μικρό ξύλο 5x15 εκατοστών από κάτω πριν επιχειρήσετε να σηκώσετε το όχημά σας. Αυτή η τακτική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην άσφαλτο.

Με το γρύλο σωστά τοποθετημένο, σηκώστε το όχημα μέχρι το σκασμένο ελαστικό να βρίσκεται περίπου 15 εκατοστά πάνω από το έδαφος.

Σε καμία περίπτωση, μην τοποθετείτε μέρος του σώματός σας κάτω από το όχημα κατά τη διάρκεια ή μετά την ανύψωση του οχήματος με το γρύλο

9. Ξεβιδώστε τα παξιμάδια

Τώρα είναι η στιγμή να αφαιρέσετε εντελώς τα παξιμάδια. Δεδομένου ότι τα έχετε ήδη χαλαρώσει, θα πρέπει να μπορείτε να τα ξεβιδώσετε με το χέρι σας.

10. Αφαιρέστε το σκασμένο ελαστικό

Πιάνοντας το ελαστικό από το πέλμα, τραβήξτε το απαλά προς το μέρος σας, μέχρι να απελευθερωθεί εντελώς από τον τροχό. Τοποθετήστε το στην άκρη με τρόπο που να μην είναι δυνατό να τσουλήσει.

11. Τοποθετήστε το εφεδρικό ελαστικό

Τώρα τοποθετήστε το εφεδρικό ελαστικό στον τροχό ευθυγραμμίζοντας τη ζάντα και τα μπουλόνια. Πιέστε απαλά μέχρι τα μπουλόνια περάσουν μέσα από τη ζάντα.

12. Σφίξτε τα παξιμάδια με το χέρι

Τοποθετήστε τα παξιμάδια πάνω στα μπουλόνια και σφίξτε τα με το χέρι. Μόλις είναι όλα στη θέση τους ελέγξτε το καθένα ξανά, σφίγγοντας όσο το δυνατόν περισσότερο. Θα χρειαστεί να τα σφίξετε ξανά με το κλειδί, μετά το κατέβασμα του οχήματος στο έδαφος.

13. Χαμηλώστε το όχημα και σφίξτε ξανά τα παξιμάδια

Χρησιμοποιήστε το γρύλο για να κατεβάσετε το όχημα ώστε το νέο ελαστικό να ακουμπά στο έδαφος, αλλά χωρίς να πέφτει όλο το βάρος του οχήματος πάνω του. Σε αυτό το σημείο, πρέπει να σφίξετε τα παξιμάδια με το σταυρό, γυρίζοντας δεξιόστροφα, όσο μπορείτε. Πιέστε το σταυρό προς τα κάτω με όλο το βάρος του σώματός σας.

14. Κατεβάστε τελείως το όχημα

Κατεβάστε το όχημα στο έδαφος και αφαιρέστε το γρύλο. Σφίξτε άλλη μια φορά τα παξιμάδια με το κλειδί, για να βεβαιωθείτε ότι είναι όσο το δυνατόν πιο σφιχτά.

15. Επανατοποθετήστε το κάλυμμα

Εάν το κάλυμμα που αφαιρέσατε από το σκασμένο ελαστικό ταιριάζει με το εφεδρικό, τοποθετήστε το στη θέση του όπως το αφαιρέσατε αρχικά. Εάν δεν ταιριάζει, τοποθετήστε το μαζί το σκασμένο ελαστικό.

16. Αποθηκεύστε όλο τον εξοπλισμό

Έχετε μπροστά σας έναν γρύλο, ένα σταυρό, τις σφήνες των τροχών, το σκασμένο ελαστικό σας και ενδεχομένως ένα κάλυμμα τροχού. Μην ξεχάσετε να τα βάλετε όλα στο όχημα σας, προτού φύγετε.

17. Ελέγξτε την πίεση στο εφεδρικό ελαστικό

Πρέπει να ελέγξετε την πίεση του εφεδρικού ελαστικού για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να οδηγήσετε. Τα προσωρινά ανταλλακτικά “Τύπου-T”, τα οποία ονομάζονται επίσης "μίνι-ανταλλακτικά", απαιτούν πίεση 60 psi. Αν το ελαστικό δεν έχει αρκετή πίεση, οδηγείστε (αργά) σε ένα πρατήριο καυσίμων άμεσα.

18. Πηγαίντε το σκασμένο ελαστικό σας σε έναν τεχνικό

Τα προσωρινά ανταλλακτικά ελαστικά δεν είναι κατασκευασμένα για να διανύετε μεγάλες αποστάσεις ή να αναπτύσσετε υψηλές ταχύτητες, οπότε πρέπει να οδηγείτε προσεκτικά μέχρι να μπορέσετε να επισκεφτείτε έναν τεχνικό ελαστικών. Ένας επαγγελματίας θα πρέπει να είναι σε θέση να κρίνει εάν το ελαστικό σας χρειάζεται επισκευή ή εάν πρέπει να το αντικαταστήσετε.

Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

Πόσο διαρκεί η αλλαγή ενός σκασμένου ελαστικού;

Εκτός από το δώσετε το ελαστικό σας σε έναν επαγγελματία για έλεγχο, η παραπάνω διαδικασία δεν θα πρέπει να διαρκέσει περισσότερο από 15 με 30 λεπτά. Απλά βεβαιωθείτε ότι δεν θα παραλείψετε κανένα βήμα.

Είναι ωφέλιμο να αλλάξετε ένα ελαστικό στο γκαράζ σας ή στο δρόμο σας, για να βεβαιωθείτε ότι είστε έτοιμοι να διαχειριστείτε αυτήν την κατάσταση σε περίπτωση που χρειαστεί.

Λίγες ακόμα συμβουλές για την αλλαγή ελαστικών

Το να γνωρίζετε πώς να αλλάξετε ένα σκασμένο ελαστικό είναι πολύ σημαντικό, αλλά η τακτική συντήρηση των ελαστικών είναι ακόμα πιο σημαντική. Εκτός από την τακτική ανασκόπηση αυτού του οδηγού, θυμηθείτε να κάνετε τα εξής:

• Κρατήστε τα λάστιχά σας σωστά φουσκωμένα

• Να αλλάζετε θέση στα ελαστικά σας σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή

• Να ελέγχετε τη φθορά του πέλματος

Όλα αυτά τα μέτρα ασφαλείας θα επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής των ελαστικών σας και θα μειώσουν την πιθανότητα ένα από αυτά να σκάσει. Ενώ δεν υπάρχει τρόπος να μηδενιστεί η πιθανότητα να βρεθείτε με ένα σκασμένο λάστιχο, η σωστή φροντίδα μπορεί να βελτιώσει την απόδοση και να εξασφαλίσει ότι τα λάστιχά σας θα διαρκέσουν όσο το δυνατόν περισσότερο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή