Αποτυπώματα λαστίχων

Εκτυπώσεις αποτυπωμάτων λαστίχων καθορίζονται σαν χνάρια τεκμηρίωσης επειδή αφήνουν πίσω τους ενα μοναδικό χνάρι. Ακριβώς όπως τα αποτυπώματα παπουτσιών μπορούν να βοηθήσουν να βρεθεί η μάρκα, το στιλ, και το μέγεθος, τα αποτυπώματα λαστίχων μπορούν να κάνουν το ίδιο. Μπορούμε να ταιριάξουμε αποτυπώματα λαστίχων με ερευνήσιμες βάσεις δεδομένων τις οποίες ο παραγωγός, το FBI ή κάποιος άλλος οργανισμός έχει ετοιμάσει. Αυτές οι βάσεις δεδομένων βοηθούν ένα ερευνητή να βρει τι είδος λαστίχου έχει αφήσει το αποτύπωμα και τι μάρκα είναι. Όταν αυτό έχει ανακαλυπτεί, μπορεί να βοηθήσει να βρεθεί το είδος του αυτοκινήτου που θα χρησιμοποιούσε αυτά τα λάστιχα. Όπως με τα περισσότερα στοιχεία, τα αποτυπώματα λαστίχων μπορούν να βοηθήσουν με την αναγνώριση ενός υπόπτου, τοποθετώντας τους στη σκηνή όταν ταιριάξουν τα λάστιχα με τα λάστιχα στο υποπτευόμενο όχημα.

Είναι δύσκολο για δύο οχήματα να αφήσουν το ίδιο αποτύπωμα λαστίχων. Αυτό είναι επειδή ενώ χρησιμοποιούνται τα λάστιχα, η φθωρά στα λάστιχα αλλάζει το χνάρι εκτύπωσης του λαστίχου. 'Ενα παράδειγμα θα ήταν μια μοναδική φθορά στην εξωτερική άκρη ενός λαστίχου επειδή η ευθυγράμμιση του οχήματος είναι λανθασμένη. Αυτό το μοναδικό χνάρι είναι πολύ σημαντικό για την έρευνα διότι θα υπάρχει μόνο στο λάστιχο του οχήματος που χρησιμοποιήθηκε. Κάποιες φορές, ένα όχημα μπορεί να αναγνωριστεί εύκολα όπως, παραδείγματος χάριν, επειδή το όχημα μπορεί να έχει διαφορετικά λάστιχα.

Τα αποτυπώματα λαστίχων, όπως τα δακτυλικά αποτυπώματα, είναι οργανωμένα σε κατηγορίες: ορατό, πλαστικό, και κρυμμένο. Δείγματα των αποτυπωμάτων μπορούν να μαζεφτούν με διάφορους τρόπους.

Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

Το πρώτο είδος χναριών είναι τα ορατά χνάρια. Αυτα τα χνάρια φαίνονται με το γυμνό μάτι και μπορούν να μαζεφτούν με φωτογράφιση χωρίς τη χρήση ειδικού εξοπλισμού, όπως πούδρες.

Το επόμενο είδος χναριών είναι τα πλαστικά ή τρισδιάστατα αποτυπώματα, τα οποία μπορούν να μαζεφτούν με την κατασκευή καλουπιού του χναριού. Το καλούπι του χναριού φτιάχνεται με υλικό σκονόπετρας, όπως η οδοντική πέτρα, και νερό. Όταν το μείγμα στεγνώσει, ένα τρισδιάστατο αποτύπωμα έχει φτιαχτεί.

Το τελευταίο είδος χναριών είναι τα κρυμμένα χνάρια, τα οποία δεν φαίνονται με το γυμνό μάτι. Κρυμμένα χνάρια βρέθονται κυρίως σε λείες επιφάνειες, όπως πεζοδρόμια, δρόμοι, και δρομάκια. Για να μαζεφτεί αυτό το είδος αποτυπώματος λαστίχων, χρειάζεται τη χρήση μιας ηλεκτροστατικής και ζελατίνης συσκευής ανύψωσης και εκτύπωσης σκόνης. Η ηλεκτροστατική και ζελατίνη συσκευή ανύψωσης και εκτύπωσης σκόνης είναι ένα εργαλείο το οποίο ηλεκτροστατικά φορτίζει σωματίδια στη σκόνη ή σε ελαφρύ χώμα.

Αυτά τα σωματίδια μετά μεταφέρονται σε μια ανυψωτική ταινία, όπως την ανυψωτική ζελατίνη. Αυτή η μέθοδος είναι η καλύτερη για τη συλλογή στεγνών ή σκωνισμένων απομειναριών αποτυπωμάτων πανώ σε σχεδόν οποιαδήποτε επιφάνεια. Η ανυψωτική ζελατίνη είναι ένα πλαστικό φύλλο που μπορεί να ανυψώσει αποτυπώματα από πορώδη, ακατέργαστες, με υφή, και καμπυλώδη επιφάνειες. Η ανυψωτική ζελατίνη μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για να μαζέψει χνάρια από το όχημα ή τη σκηνή. Όπως με όλα τα στοιχεία, αυτές οι εκτυπώσεις πρέπει να διατηρηθούν με τον πρέποντα τρόπο για να αποφευχθούν μολύνσεις. Χνάρια για σύγκριση τα οποία έχουν μαζεφτεί είναι καλύτερο να μείνουν στο όχημα. Δείγματα από τη σκηνή του εγκλήματος πρέπει να συσκευαστούν. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή