Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ευθυγράμμιση τροχών και ζυγοστάθμιση ελαστικών

Η ευθυγράμμιση τροχών, μπορεί να βοηθήσει τα λάστιχα σας να αποδώσουν καλύτερα και να τα βοηθήσει να διαρκέσουν περισσότερο. Μπορεί επίσης να βελτιώσει το χειρισμό και να αποτρέψει το όχημά να τραβάει προς μία κατεύθυνση ή παρουσιάζει δονήσεις στο δρόμο.

Τι είναι η ευθυγράμμιση των τροχών;

Η ευθυγράμμιση αφορά τη ρύθμιση της ανάρτησης ενός οχήματος - το σύστημα που συνδέει ένα όχημα με τους τροχούς του. Δεν πρόκειται για ρύθμιση των ελαστικών ή των ίδιων των τροχών. Το κλειδί για την σωστή ευθυγράμμιση είναι η προσαρμογή των γωνιών των ελαστικών, που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο έρχονται σε επαφή με το δρόμο.

Πώς μπορώ να ξέρω αν χρειάζομαι ευθυγράμμιση τροχών;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι να δείτε αν το αυτοκίνητό σας χρειάζεται ευθυγράμμιση. Αν έχετε παρατηρήσει μία ή περισσότερες από τις παρακάτω ενδείξεις, θα πρέπει να ελέγξετε αμέσως την ευθυγράμμισή σας από έναν εξειδικευμένο τεχνικό.

  • Ανομοιόμορφη φθορά πέλματος
  • Το όχημα τραβάει προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά
  • Το τιμόνι σας δεν είναι κεντραρισμένο όταν οδηγείτε ευθεία
  • Δονήσεις του τιμονιού

Κάμπερ, Σύγκλιση/απόκλιση & Κάστερ

Όταν ένας τεχνικός ελέγχει την ευθυγράμμιση των τροχών σας, ασχολείται κυρίως με τρία πράγματα:

1. Κάμπερ

Είναι η γωνία του τροχού σε σχέση με τον κατακόρυφο άξονα, κοιτώντας το αυτοκίνητο από μπροστά, και μετριέται σε μοίρες. Πολύ μεγάλη κλίση προς τα μέσα ή προς τα έξω, επίσης γνωστή ως αρνητικό και θετικό κάμπερ, αντίστοιχα, υποδηλώνει ακατάλληλη ευθυγράμμιση και θα πρέπει να ρυθμιστεί. Τα φθαρμένα ρουλεμάν, σετ μπιλιοφόρων και άλλα μέρη της ανάρτησης του τροχού μπορούν να συμβάλλουν σε κακή ευθυγράμμιση.

2. Γωνία σύγκλισης/απόκλισης

Η γωνία σύγκλισης ή γωνία ανοίγματος αντιστοιχεί στη διαφορά μεταξύ της κατεύθυνσης των τροχών και του διαμήκη άξονα του αυτοκινήτου. Εάν αυτό σας μπερδεύει, απλά σηκωθείτε και κοιτάξτε κάτω τα πέλματα σας. Γυρίστε τους προς τα μέσα προς το κέντρο του σώματός σας. Όταν τα ελαστικά στο αυτοκίνητό σας είναι γωνιακά με τον ίδιο τρόπο το ονομάζουμε γωνία σύγκλισης. Γυρίστε τα πέλματα σας προς τα έξω και έχετε γωνία απόκλισης. Και οι δύο γωνίες απαιτούν ρύθμιση.

3. Κάστερ

Η γωνία κάστερ βοηθά στην κατευθυντικότητα, ευστάθεια στην ευθεία και κυρίως στις στροφές. Συγκεκριμένα, είναι η γωνία που σχηματίζει ο νοητός άξονας περιστροφής του τροχού όταν στρίβουμε το τιμόνι, με τον κατακόρυφο άξονα. Αν έχετε θετικό κάστερ, ο άξονας διεύθυνσης θα στραφεί προς τον οδηγό. Από την άλλη πλευρά, το αρνητικό κάστερ σημαίνει ότι ο άξονας διεύθυνσης κλίνει προς τα εμπρός του οχήματος.

Γιατί η ευθυγράμμιση των τροχών είναι σημαντική;

Η ακατάλληλη ευθυγράμμιση τροχών ή ελαστικών μπορεί να προκαλέσει ανομοιόμορφη και πρόωρη φθορά των ελαστικών προς. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα φθοράς του πέλματος που οφείλονται σε κακή ευθυγράμμιση:

  • Feathering
Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

Τέτοια φθορά έχουμε όταν το πέλμα είναι απαλό στη μία πλευρά και αιχμηρό στην άλλη. Αυτό είναι συνήθως ένα σημάδι προς κακής ευθυγράμμισης λόγω μεγάλης γωνίας σύγκλισης/απόκλισης.

  • Φθορά κάμπερ

Αυτή η τάση φθοράς του πέλματος σημαίνει ότι το εσωτερικό ή το εξωτερικό του πέλματος είναι σημαντικά πιο φθαρμένο από το κέντρο του πέλματος. Προς υποδηλώνει το όνομά του, το θετική ή αρνητικό κάμπερ προκαλεί αυτή τη φθορά.

Φθορά πλαϊνών τακουνιών

Αυτό συμβαίνει όταν συμβαίνει όταν οι ακριανές πλευρές του ελαστικού φθείρονται πιο γρήγορα το κέντρο του. Οι πλευρές αυτές κατά την επαφή με το χέρι είναι σημαντικά πιο άγριες. Η φθορά των πλαϊνών τακουνιών θα μπορούσε να συμβεί όταν η πίεση του αέρα είναι πολύ χαμηλή ή όταν μένουν πολύ καιρό ακίνητα.

Εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε από αυτές προς ασυνήθιστες μορφές φθοράς, θα πρέπει να πάτε σε έναν τεχνικό να ελέγξει την ευθυγράμμισή προς. Ενώ η πρόληψη προς ομοιόμορφης φθοράς των ελαστικών προϋποθέτει τη διατήρηση σωστής ευθυγράμμισης των τροχών προς, οι συνέπειες προς εσφαλμένης ευθυγράμμισης μπορούν προς να επηρεάσουν αρνητικά την απόδοση του οχήματος. Ένα αυτοκίνητο που τραβάει προς τη μία πλευρά ή οδηγείται με αστάθεια, για παράδειγμα, πιθανότατα έχει πρόβλημα ευθυγράμμισης.

Ζυγοστάθμιση ελαστικών

Εκτός από την ευθυγράμμιση των ελαστικών, η ζυγοστάθμιση τροχών αναφέρεται στην αντιστάθμιση για τυχόν ανισορροπίες βάρους στον συνδυασμό ελαστικών / τροχών και συχνά πραγματοποιείται σε συνδυασμό με την ευθυγράμμιση των τροχών. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ανισορροπίας τροχών που χρειάζονται διόρθωση, η στατική και η δυναμική.

Η στατική ανισορροπία διευθύνει την ισορροπία μόνο σε ένα επίπεδο - κατακόρυφη κίνηση που μπορεί να προκαλέσει δόνηση. Μια δυναμική ανισορροπία, από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζει την ισορροπία σε δύο επίπεδα - κάθετη κίνηση και πλευρική κίνηση. Και οι δύο τύποι ανισορροπιών απαιτούν τη χρήση ειδικής μηχανής ζυγοστάθμισης.

Για να ξεκινήσετε την ζυγοστάθμιση των ελαστικών σας, ένας τεχνικός θα τα τοποθετήσει στις σωστές ζάντες και θα προσαρμόσει την πίεση στη βέλτιστη τιμή. Κατόπιν, κάθε ελαστικό τοποθετείται στον άξονα της μηχανής. Το μηχάνημα περιστρέφει το ελαστικό με μεγάλη ταχύτητα για να μετρήσει την ανισορροπία συνδυασμού τροχού / ελαστικού. Τέλος, επισημάνει πόσο βάρος θα πρέπει να προστεθεί και σε ποιο σημείο του χείλους της ζάντας.

Η ζυγοστάθμιση των τροχών είναι απαραίτητη για τη σωστή φροντίδα των ελαστικών για τον ίδιο λόγο με την ευθυγράμμιση των τροχών: πρόληψη της πρόωρης φθοράς του πέλματος. Έχοντας τροχούς ευθυγραμμισμένους και ζυγοσταθμισμένους κάθε 5.000 έως 6.000 μίλια μπορεί να βοηθήσει στη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής τους και της συνολικής απόδοσης των ελαστικών σας.

The Rubik's Cube seems to be an impossible puzzle but it's easy to solve using just a few algorithms.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή