Σημεία πίεσης

Είτε προσεγγίζετε το περίπλοκο θέμα του φουσκώματος των ελαστικών ως επιστήμη είτε ως τέχνη, υπάρχουν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθούν όλοι οι λάτρεις της οδήγησης εκτός δρόμου.

Ανεξάρτητα από το ποιο 4x4 έχετε ή πόσο μεγάλη είναι η λίστα του με τα εξαρτήματα εκτός δρόμου, τα βοηθήματα οδήγησης όπως ο έλεγχος πρόσφυσης, η απόκριση εδάφους και το κλείδωμα διαφοράς σημαίνουν πολύ λίγα ελλείψει της απόδοσης των ελαστικών ή - πιο συγκεκριμένα - της πρόσφυσης

Εκτός από το σχεδιασμό του πέλματος, η πίεση των ελαστικών είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας όταν πρόκειται για την έλξη. Η αποτυχία στο να ξεφουσκώσουν τα ελαστικά κάποιου προκειμένου να ανταποκριθούν σε ένα συγκεκριμένο έδαφος όχι μόνο θα μειώσει την εκτός δρόμου απόδοση του 4 × 4, αλλά θα αυξήσει δραστικά τον κίνδυνο βλάβης τόσο για τα ελαστικά όσο και για το περιβάλλον.

Η αύξηση των επιδόσεων που προκύπτει από το ξεφούσκωμα των ελαστικών ενός οχήματος συνδέεται σχεδόν αποκλειστικά με την αύξηση του μήκους του πέλματος καθώς το ελαστικό ξεφουσκώνει, όχι με το πλάτος του πέλματος. Με άλλα λόγια, θέλετε το πέλμα να τεντωθεί σε μήκος, όχι να διογκωθεί στο πλάτος. Το πέλμα είναι το ισχυρότερο μέρος ενός ελαστικού και μπορεί να επισκευαστεί όταν έχει υποστεί ζημιά. Αντίθετα, το πλευρικό τοίχωμα είναι η ασθενέστερη και πιο ευάλωτη περιοχή του ελαστικού και δεν μπορεί να επισκευαστεί.

Δυστυχώς, με έναν σχεδόν άπειρο αριθμό τύπων εδάφους έξω εκεί, δεν είναι εύκολο να αποφασίσετε ποια πίεση είναι καλύτερη για την περίσταση. Η κατάσταση αυτή περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από άλλες μεταβλητές, όπως η μάζα του οχήματος (συμπεριλαμβανομένου του ωφέλιμου φορτίου), το μέγεθος των ελαστικών (τα μεγαλύτερα ελαστικά χρειάζονται περισσότερο ξεφούσκωμα) και την κατασκευή ελαστικών. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι διακυμάνσεις της πίεσης τις οποίες πρέπει να λάβετε υπόψιν σας. Ένας παράγοντας που επηρεάζεται κυρίως από τη θερμότητα και τις αυξανόμενες θερμοκρασίες του δρόμου κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σε γενικές γραμμές, οι χαλαρές επιφάνειες (όπως το χιόνι, η λάσπη και η άμμος) απαιτούν χαμηλότερες πιέσεις ελαστικών από ό, τι οι σταθερές επιφάνειες (όπως οι πέτρες, το χαλίκι και ο πηλός). Ο πίνακας στα δεξιά χρησιμεύει ως ένας γενικός οδηγός για την προσαρμογή των πιέσεων των ελαστικών σε διάφορους τύπους εδάφους. Λάβετε όμως υπόψη ότι πρόκειται για κατευθυντήρια γραμμή, καθώς δεν λαμβάνει υπόψη τις προαναφερθείσες μεταβλητές, οι οποίες μπορεί να διαφέρουν σε κάθε εξόρμηση που κάνετε.

Στο τέλος, το ξεφούσκωμα των ελαστικών ίσως να μην είναι μια επιστήμη, αλλά μια τέχνη που μπορείτε να μάθετε μέσα από την διαδικασία δοκιμής και λάθους.

Συμβουλές Ξεφουσκώματος

Η συνιστώμενη από τον κατασκευαστή πίεση των ελαστικών είναι συνήθως ακριβής για χρήση στο δρόμο. Κοιτάξτε μέσα στο καπάκι του καυσίμου του οχήματος ή στην εσοχή της πόρτας ή στο εγχειρίδιο του ιδιοκτήτη για ένα γράφημα πίεσης ελαστικών. Οι περισσότεροι κατασκευαστές συστήνουν 2,2-2,4 bar για ένα 4 × 4.

Βεβαιωθείτε ότι ταξιδεύετε με έναν ακριβή μετρητή πίεσης ελαστικών, έναν συμπιεστή βαρέως τύπου και ένα κιτ διάτρησης-επισκευής στο 4 × 4 αυτοκίνητο σας κάθε στιγμή.

Πάντα να ξεφουσκώνετε τα ελαστικά σας όταν οδηγείτε εκτός δρόμου. Είναι ασφαλέστερο, πιο άνετο και πολύ λιγότερο επιβλαβές για το περιβάλλον.

Ποτέ μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις μιας μικρής αλλαγής στην πίεση των ελαστικών. Μπορεί να βελτιώσει δραστικά τις επιδόσεις του οχήματος στο χαλίκι και την άνεση του δρόμου - ειδικά στις αυλακώσεις.

Ανεξάρτητα από τον τύπο του εδάφους, μην οδηγείτε ποτέ με ξεφούσκωτο ελαστικό με μεγάλη ταχύτητα. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει υπερβολική ζέστη στο ελαστικό, μαζί με ανεπανόρθωτες ζημιές και την ολική καταστροφή του ελαστικού.

•Ποτέ μην κάνετε μια απότομη στροφή αν τα λάστιχά σας ξεφουσκωθούν κάτω από 1,2 bar. Κάτι τέτοιο θα ασκήσει πίεση στα πλευρικά τοιχώματα των ελαστικών και μπορεί να τους προκαλέσει αποκόλληση στεφάνης (να αποκοπούν από τις ζάντες).

Τα ελαστικά ενός 4 × 4 μπορούν να ξεφουσκωθούν λίγο περισσότερο (περίπου 0,2 bar) από τα μπροστινά ελαστικά του, καθώς δεν υπόκεινται στις στροφές και στην πίεση του πλευρικού τοιχώματος.

Όταν οδηγείτε πάνω από αιχμηρούς βράχους, σταματήστε να ξεφουσκώνετε τα λάστιχά σας τη στιγμή που αρχίζουν να διογκώνονται στα πλευρικά τοιχώματα.

Ως γενικό κανόνα, δεν πρέπει ποτέ να φτάσετε κάτω από 0,8 bar όταν οδηγείτε πάνω από βράχους σε ένα ελαστικό HT (αυτοκινητόδρομο).

Πάντα να οδηγείτε πάνω από αιχμηρά εμπόδια και όχι να προσπαθείτε να τα πιέσετε.

Προσέξτε εάν τα ξεφουσκωμένα ελαστικά σας έχουν ένα γαλαζωπό τόνο - αυτό σημαίνει ότι είναι λιγότερο φουσκωμένα από όσο θα έπρεπε ή έχουν υπερθερμανθεί.

Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

Κατασκευή ελαστικών

Ο τρόπος κατασκευής ενός ελαστικού επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει στο ξεφούσκωμα. Ορισμένα ελαστικά χρησιμοποιούν ένα εύρωστο μίγμα από καουτσούκ που απαιτεί επιπλέον ξεφούσκωμα για να επιτευχθεί το ίδιο εφελκυσμένο αποτέλεσμα. Επιπλέον, ένα ελαστικό για δρόμο HT (για αυτοκινητόδρομο) με διπλό πλευρικό τοίχωμα θα χρειαστεί λιγότερο ξεφούσκωμα από ένα AT (για κάθε έδαφος) ή ένα MT (για λάσπη-έδαφος) ελαστικό κατασκευασμένο με τριπλό πλευρικό τοίχωμα.

Πιάστε το Κομπιουτεράκι σας

Χρησιμοποιήστε αυτούς τους αριθμούς ως οδηγό για το φούσκωμα των ελαστικών σας, ανάλογα με τους διαφορετικούς τύπους ελαστικών.

  • Άσφαλτος: 0% ξεφούσκωμα (πρόταση του κατασκευαστή)
  • Χαλίκι: 10–15% ξεφούσκωμα
  • Διαδρομή σκόνης με κύματα: 10–15% ξεφούσκωμα
  • Αιχμηρές πέτρες: 10–15% ξεφούσκωμα
  • Ομαλές πέτρες: 20–50% ξεφούσκωμα
  • Λάσπη: 25% ξεφούσκωμα
  • Άμμος: 50–60% ξεφούσκωμα

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή