18 απίστευτα γεγονότα για τα ελαστικά

Τα ελαστικά φαίνονται να είναι ένα απλό κομμάτι οποιουδήποτε οχήματος που το κάνει να κινείται. Όλοι οι οδηγοί γνωρίζουν ότι είναι σημαντικό να αγοράζουν ελαστικά υψηλής ποιότητας, διότι παρέχουν καλύτερο έλεγχο του οχήματος και, συνεπώς, εξασφαλίζουν ασφάλεια. Ωστόσο, πολύ λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν την ιστορία της κατασκευής και του σχεδιασμού των ελαστικών. Αυτό το άρθρο είναι αφιερωμένο στην επισήμανση των πιο ενδιαφέροντών και απίστευτων γεγονότων για τα ελαστικά των οχημάτων που ίσως δεν γνωρίζετε.

Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

Εκπληκτικά γεγονότα σχετικά με τα ελαστικά των οχημάτων

 • Θα εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι τα πρώτα οχήματα χρησιμοποιούσαν «τροχούς πυροβολικού». Το ελαστικό σε τέτοιους τροχούς ήταν κυριολεκτικά βιδωμένο στον τροχό. Φανταστείτε πόσο δύσκολο θα ήταν να αλλάξετε αυτά τα ελαστικά, εάν οι κατασκευαστές παρήγαγαν κάτι παρόμοιο στις μέρες μας.
 • Τα σύγχρονα ελαστικά είναι απολύτως μαύρα και οι οδηγοί μπορούν να «παίξουν» με τις ζάντες, διαλέγοντας χρυσές ή ασημένιες. Όταν κατασκευάστηκαν τα πρώτα ελαστικά, ήταν λευκά. Οι κατασκευαστές πρόσθεσαν οξείδιο του ψευδαργύρου στο λάστιχο με σκοπό να το κάνουν πιο δυνατό και καλύτερο αλλά είχε ένα παράξενο αποτέλεσμα. Έκανε τα λάστιχα ολόλευκα.
 • Αργότερα, στην δεύτερη δεκαετία του 21 ου αιώνα, οι κατασκευαστές ελαστικών υποχρέωσαν τους μηχανικούς και σχεδιαστές τους να βρουν έναν τρόπο να παρατείνουν την
  «ζωή» των ελαστικών και να τα κάνουν πιο ανθεκτικά. Οι ερευνητές βρήκαν έναν τρόπο και πρόσθεσαν άνθρακα, το οποίο ήταν ένα παραπροϊόν της βιομηχανίας πετρελαίου αλλά αποδείχθηκε σωτήριο εργαλείο. Πραγματικά, αύξησε την αντοχή αλλά μετέτρεψε τα λάστιχα σε μαύρα.
 • Αλλά ποιος βρήκε τον άνθρακα εξαρχής; Οι Binney & Smith, γνωστοί για τους μαρκαδόρους Crayola Crayons, πούλησαν άνθρακα στον κατασκευαστή ελαστικών Goodrich. Τα επακόλουθα, δηλαδή το πως τα λάστιχα έγιναν λευκά, τα ξέρετε ήδη.
 • Έχετε ακούσει πιθανώς για την εταιρεία ελαστικών Vogue , η οποία κατασκευάζει ελαστικά για πάνω από 100 χρόνια. Ένα διάσημο ελαστικό Vogue - είναι ένα πολυτελές ελαστικό υψηλής ποιότητας - είναι προϊόν της εταιρείας ελαστικών Vogue. Είναι ενδιαφέρον να γνωρίζουμε ότι αρχικά το πλαϊνό λευκό χρώμα των ελαστικών εφευρέθηκε σχεδόν τυχαία. Ο άνθρακας συνδυάστηκε με τον ψευδαργύρο το οποίο οδήγησε στην εφεύρεση λευκού ελαστικού το 1914.
 • Πριν πολύ καιρό, τα άσπρα πλαϊνά ήταν και από τις δυο πλευρές του ελαστικού. Εκείνη την εποχή τα οχήματα ήταν σχεδιασμένα να έχουν ανοιχτούς προφυλακτήρες. Με τέτοιο τρόπο που οι περαστικοί στον δρόμο μπορούσαν να δουν και τις δύο πλευρές των ελαστικών καθώς περνούσαν τα αμάξια.
 • Τα ελαστικά με λευκά γράμματα, παράγονται με τον ίδιο τρόπο, ή ας πούμε σύμφωνα με την μέθοδο των ελαστικών με τα λευκά πλαϊνά. Ένα επιπλέον στρώμα καλύπτει τα πλαϊνά με μαύρο χρώμα, μετά τρίβεται το λάστιχο στα γράμματα έως το λευκό να φανεί από μέσα.
 • Η εταιρεία Goodyear, η οποία είναι ένας ευρέως γνωστός κατασκευαστής ελαστικών στην παγκόσμια αγορά, αρέσκεται στο να πειραματίζεται. Έτσι, το 1961 ο κατασκευαστής πειραματιζόταν με φωτιζόμενα ελαστικά. Δεν ήταν μόδα τότε και κανείς δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι θα γίνονταν διάσημα. Τα ελαστικά φωτίζονταν από μέσα με λάμπα πυρακτώσεως και απέδιδαν μια όμορφη απαλή λάμψη. Όπως καταλαβαίνετε, αυτά τα ελαστικά είναι στην αγορά μέχρι σήμερα.
 • Η πλειοψηφία των οδηγών αρέσκονται στα ελαστικά run-flat επειδή τους επιτρέπουν να οδηγούν χωρίς αέρα σε περίπτωση κλαταρίσματος και να πάνε με ασφάλεια στο πλησιέστερο συνεργείο. Αυτά τα λάστιχα έχουν κάποια μειονεκτήματα μιας και έχουν χοντρότερα πλαϊνά αλλά, παρόλα αυτά, η BMW τοποθετεί αυτά τα ελαστικά σε όλα της τα οχήματα.
 • Απλά φανταστείτε ότι περίπου 300 εκατομμύρια ελαστικών πετιούνται κάθε χρόνο. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι ανακύκλωσης των ελαστικών. Κάποιες εταιρείες ανακύκλωσης λιώνουν το λάστιχο και το χρησιμοποιούν στην άσφαλτο, άλλες το κομματιάζουν ή ακόμα φτιάχνουν καινούρια ελαστικά από αυτά. Εάν έχετε ένα ζευγάρι παλιών ελαστικών μπορείτε να τα βάψετε σε φωτεινά χρώματα και να τα χρησιμοποιήσετε σαν διακόσμηση στον κήπο σας.
 • Τα σύγχρονα οχήματα δεν πωλούνται με ρεζέρβες. Οι κατασκευαστές οχημάτων θέλουν να μειώσουν το βάρος και πωλούν νέα οχήματα με ένα σύστημα συγκόλλησης και ένα δοχείο πεπιεσμένου αέρα.
 • Όλοι αγαπούν το Mini Cooper γιατί είναι όμορφο και στυλάτο. Το κλασσικό αυτοκίνητο έρχεται με ελαστικό πλάτους 165 χιλιοστών. Το νέο Clubman κυκλοφορεί με ελαστικά 225 χιλιοστών, τα οποία αγκαλιάζουν τροχούς 18 ιντσών.
 • Αν εκπλαγήκατε ποτέ βλέποντας ασυνήθιστες προδιαγραφές ταχύτητας σε μίλια, θα λάβετε μια εξήγηση. Οι ταχύτητες μετριούνται παραδοσιακά σε χιλιόμετρα. Όταν μετατρέπονται σε μίλια, τα νούμερα δε γίνονται στρογγυλά, για παράδειγμα, Q: 99 mph.
 • Τα διαστημικά Λεωφορεία επίσης έχουν ρόδες και ελαστικά. Έχουν συνήθως το μέγεθος τροχού 18 ιντσών αλλά με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Για αυτό τον λόγο, ο τροχός του Διαστημικού Λεωφορείου μπορεί να υποστηρίξει μέχρι 63.500 κιλά βάρους σε ταχύτητα 260 mph.
 • Η κατασκευάστρια Michelin επίσης αρέσκεται στο να πειραματίζεται και να βελτιώνει τα προϊόντα της. Η εταιρεία ασχολείται με την δημιουργία του “tweel”, το οποίο είναι ένα μονοκόμματο ελαστικό χωρίς αέρα και μεταλλικό τροχό. Το νέο ελαστικό θα εγγυάται την μη ύπαρξη σκασμένων ελαστικών και θα εξαλείψει την ανάγκη για αντικατάσταση πελμάτων.
 • Ο κατάλογος των γνωστών και αξιόπιστων κατασκευαστών ελαστικών είναι πολύ μακρύς και περιλαμβάνει εταιρείες όπως η Michelin, η Goodyear, η Nokian, η Continental, η Pirelli κ.λπ. Υπάρχουν κατασκευαστές ελαστικών σε όλο τον κόσμο, αλλά καμία από τις προαναφερθείσες εταιρείες δεν παράγει πολλά ελαστικά όπως η εταιρεία στη Δανία, την πατρίδα του Hans Christian Andersen. Θα εκπλαγείτε να ακούσετε ότι αυτή είναι η Lego. Ναι, η ίδια εταιρεία που παράγει τουβλάκια Lego για παιδιά. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1932 και άρχισε την παραγωγή ελαστικών για τα παιδικά παιχνίδια τριάντα χρόνια αργότερα. Το 2011 η παραγωγή ελαστικών ανήλθε σε 318 εκατομμύρια. Μπορείτε να το φανταστείτε;
 • Τα ελαστικά έχουν δύο τιμές ταχύτητας που υποδεικνύονται με τα γράμματα Ζ και Υ. Αρχικά, η τιμή Ζ εισήχθη πρώτη και η ταχύτητα της ήταν περίπου 149 mph +. Αργότερα, η τεχνολογία έκανε τους κατασκευαστές να επανεξετάσουν το αλφάβητο και να δημιουργήσουν τιμές για τα ελαστικά με υψηλότερες επιδόσεις. Έτσι εισήχθη ο συντελεστής Y.
 • Το μεγαλύτερο ελαστικό του πλανήτη βρίσκεται στο Πάρκο Allen στο Μίσιγκαν των Ηνωμένων Πολιτειών. Ζυγίζει πάνω από 12 τόνους και έχει ύψος 243 μέτρα. Παρουσιάστηκε αρχικά σαν ρόδα του Λούνα Παρκ στο World Fair το 1965 αλλά αργότερα μεταφέρθηκε στο Πάρκο Allen. Είναι κάτι που αξίζει να το δει κανείς όταν έχει την ευκαιρία και βρεθεί στο Μίσιγκαν.

Τώρα πλέον οι ιδέες και απόψεις που είχατε για τα παραδοσιακά ελαστικά έχουν αλλάξει στα σίγουρα. Υπάρχουν τόσα που δεν γνωρίζετε για αυτό το απλό φαινομενικά μαύρο ελαστικό στο όχημά σας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή