Η Ερώτηση Ζάντας: Αλουμίνιο ή Σίδερο;

 Η Ερώτηση Ζάντας: Αλουμίνιο ή Σίδερο;

Κάθε ελαστικό αυτοκινήτου πρέπει να τοποθετηθεί πάνω σε μία ζάντα. Υπάρχουν δύο συνήθεις επιλογές: αλουμίνιο / ελαφρύ μέταλλο ή σιδερένιες ζάντες. Αυτό κάνει πραγματικά τη διαφορά;

Βάρος

Ας πάμε κατευθείαν στο θέμα. Το βάρος θεωρείται συνήθως προτέρημα όταν μιλάμε για ζάντες αλουμινίου. Η δήλωση "Οι ζάντες αλουμινίου είναι ελαφρύτερες από τις σιδερένιες ζάντες και έτσι βελτιώνουν την απόδοση οδήγησης" είναι, ωστόσο, ασήμαντο στις μέρες μας. Φυσικά, το κύριο χαρακτηριστικό του αλουμινίου είναι ένα ελαφρύ μέταλλο, και έτσι δεν είναι τόσο βαρύ όσο το σίδερο. Ωστόσο, τα πάχη τοιχωμάτων των σύγχρονων σιδερένιων ζαντών έχουν γίνει τόσο χαμηλά λόγω των τεχνολογικών εξελίξεων που η διαφορά στο βάρος είναι ελάχιστα αισθητή. Συγκεκριμένα, όταν μια ζάντα αλουμινίου συνδυάζεται με ένα μεγάλο ή φαρδύ ελαστικό, το πρόβλημα βάρους είναι άκυρο. Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις: Οι πολύ ακριβές ζάντες αλουμινίου με ποσοστό μαγνησίου (ζάντες μαγνησίου) και ζάντες από ίνες άνθρακα είναι εξαιρετικά ελαφριές αλλά απλά πολύ δαπανηρές για ιδιωτική χρήση. Χρησιμοποιούνται κυρίως στο μηχανοκίνητο αθλητισμό.

Περαιτέρω κριτήρια επιλογής

Σταθερότητα

Οι σιδερένιες ζάντες από έλασης χάλυβα είναι βασικός εξοπλισμός, ειδικά για μικρά αυτοκίνητα. Οι χαλύβδινες ζάντες αποτελούνται από δύο μέρη, το κέντρο και τη στεφάνη. Τα μέρη συγκολλούνται μεταξύ τους έτσι ώστε η θερμότητα και η τάση να μην προκαλούν ζημιές στις ραφές. Οι ζάντες αλουμινίου χύνονται συχνά σε καλούπι και στη συνέχεια βάφονται. Αν η ζάντα αποτελείται από δύο μέρη, αυτά βιδώνονται μαζί. Προσθέτουν άλλο μέταλλο στο χείλος, για παράδειγμα, σίδερο, για να αυξήσει τη σταθερότητα για όσους θεωρούν το αλουμίνιο πολύ μαλακό. Ζάντες ελαφρού κράματος θεωρούνται ζάντες κράματος αλουμινίου.

Στιβαρότητα

Όποιος οδηγεί συχνά σε μη ασφαλτοστρωμένους δρόμους, συνιστάται να χρησιμοποιεί σιδερένιες ζάντες. Αυτό το υλικό είναι πολύ πιο ανθεκτικό από το ελαφρύ μέταλλο. Το αλάτι των δρόμων προκαλεί βλάβη στις ζάντες μόνο οπτικά, η δομή του χάλυβα παραμένει αμετάβλητη. Εάν το χείλος της ζάντας βρει πάνω στο κράσπεδο, μπορεί συνήθως να επισκευαστεί σχετικά εύκολα. Αν και οι χαλύβδινες ζάντες σκουριάζουν, επηρεάζουν μόνο την επιφάνεια και δεν επηρεάζουν τα χαρακτηριστικά οδήγησης. Η σκουριά μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί. Οι τροχοί από κράματα αλουμινίου, ωστόσο, είναι πολύ πιο ευάλωτοι στα χτυπήματα, τη λάσπη και το αλάτι. Για ένα πράγμα, τη στιγμή που το υλικό χτυπά ελαφρά το κράσπεδο, επιφανειακές γρατζουνιές εμφανίζονται πολύ γρήγορα στη βαφή. Εάν εισέλθει οποιοδήποτε υγρό σε αυτές τις γρατζουνιές, η ζάντα διαβρώνετε και γίνεται ασταθή. Μια βαθιά λακκούβα μπορεί να τερματίσει τη ζωή ενός τέτοιου ελαφρού κράματος. Η αποκατάσταση ζαντών αλουμινίου είναι λίγο περίπλοκη, μερικές φορές αδύνατη. Μια εναλλακτική λύση για οπαδούς ζάντας αλουμινίου: Ειδικές, πιο ανθεκτικές ζάντες χειμωνιάτικου κράματος διατίθενται με επιπλέον χρέωση. Ωστόσο, αυτά τα μοντέλα δεν μπορούν (ακόμη) να ανταγωνιστούν με τη σταθερότητα των τροχών χάλυβα αυτή τη στιγμή.

Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

Τιμή

Οι χαλύβδινες ζάντες είναι φθηνότερες από αυτές του αλουμινίου. Εάν δεν μπορείτε να αποχωριστείτε τις ζάντες αλουμινίου και δεν έχετε πάρα πολλά χρήματα την ίδια στιγμή, ίσως να εξετάσετε τις μεταχειρισμένες ζάντες. Όταν αγοράζετε χρησιμοποιημένες ζάντες αλουμινίου, βεβαιωθείτε ότι δεν αγοράζετε τραυματισμένες. Θα πρέπει επίσης να μάθετε αν υπάρχουν επιφανειακά σημάδια γρατσουνιών. Αυτά τα σημάδια χρήσης αναμένεται να εμφανιστούν στις χρησιμοποιημένες ζάντες αλουμινίου. είναι αρκετά συνηθισμένο. Η απουσία τους υποδεικνύει έργο αποκατάστασης και ίσως και τη συγκάλυψη των ελαττωμάτων.

Είτε πρόκειται για καινούρια είτε από αλουμίνιο ή χάλυβα: Αξίζει να συγκρίνουμε τις τιμές

Η εμφάνιση

Όσον αφορά την εμφάνιση, οι ζάντες ελαφρού κράματος πάντα φαίνονται καλύτερα. Οι στιλβωμένες, γυαλιστερές γυαλισμένες ή ακόμα και ματ βουρτσισμένες, μερικές φορές με χρώμιο, ζάντες αλουμινίου είναι αναμφίβολα πολύ πιο όμορφες. Διάφορες επιλογές χρωμάτων (ασημί, μαύρο, πολύχρωμο) κάνουν την καρδιά του ιδιοκτήτη του αυτοκινήτου να χτυπά πιο γρήγορα. Οι ζάντες από αλουμίνιο μπορούν να αναβαθμίσουν ακόμη και ένα απλό οικογενειακό αυτοκίνητο και να δώσουν στα βελτιωμένα αυτοκίνητα το κάτι διαφορετικό. Όχι τόσο όμορφες χαλύβδινες ζάντες μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να διακοσμηθούν με διάφορα πλαστικά πρόσθετα.

Συμπέρασμα

Η επιλογή μεταξύ ζάντας αλουμινίου και χάλυβα είναι μια προσωπική επιλογή. Και τα δύο μοντέλα έχουν τα υπέρ και τα κατά. Κάθε οδηγός πρέπει να επιλέξει λαμβάνοντας υπόψη τις δικές του προτεραιότητες. Φτηνή και στιβαρή ή όμορφη και λίγο ακριβότερη; Αν θέλετε να συνδυάσετε και τα δύο, μπορείτε να έχετε το καλοκαίρι με εμφανίσιμες ζάντες αλουμινίου και να μεταβείτε στις πιο ανθεκτικές ζάντες χάλυβα το χειμώνα.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή