Οδηγός αγοράς ελαστικών αυτοκινήτου

Οι επαγγελματίες οδηγοί γνωρίζουν ότι τα ελαστικά αυτοκινήτων είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέρη ενός οχήματος. Μερικοί οδηγοί υποτιμούν το ρόλο τους, θεωρώντας ότι ο κινητήρας ή τα φρένα παίζουν μεγαλύτερο ρόλο. Τα καλά ελαστικά εξασφαλίζουν την ασφάλεια του οδηγού και των επιβατών. Η ποιότητα των ελαστικών ορίζει τα πάντα. Τα ελαστικά υψηλής ποιότητας παρέχουν στο όχημά σας καλύτερο χειρισμό και φρενάρισμα σε βρεγμένο, ολισθηρό ή στεγνό δρόμο. Είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικό να επιλέγετε τα ελαστικά ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες στην περιοχή στην οποία ζείτε. Σε περιοχές όπου οι χειμώνες είναι ήπιοι, συνήθως τοποθετούνται ελαστικά όλων των εποχών σε οχήματα, ενώ σε χώρες με σφοδρούς χειμώνες είναι προτιμότερο να τοποθετούνται χειμερινά ελαστικά ή χειμερινά ελαστικά με καρφιά.

Πότε να αντικαταστήσετε τα ελαστικά

Υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγος για την αντικατάσταση των ελαστικών πέρα από τη φυσιολογική φθορά τους. Τα ελαστικά γίνονται νομικώς φθαρμένα όταν το βάθος του πέλματος γίνεται 1,6 χιλιοστά του μέτρου. Ο κύριος σκοπός του πέλματος του ελαστικού είναι να απομακρύνει το νερό από μεταξύ ελαστικού και δρόμου με σκοπό τη καλύτερη πρόσφυση. Η επιφάνεια επαφής είναι μια μικρή περιοχή, μεγάλη όσο μια ανθρώπινη παλάμη, που βρίσκεται σε επαφή με το δρόμο. Με άλλα λόγια, χωρίς το πέλμα, το ελαστικό χάνει την ικανότητά πρόσφυσης στο βρεγμένο δρόμο. Δεν μπορεί να σταματήσει γρήγορα, να στρίψει ή να επιταχύνει.

Τα σύγχρονα ελαστικά έχουν τους αποκαλούμενους "δείκτες φθοράς" περιοδικά τοποθετημένους στις αυλακώσεις. Οι δείκτες φθοράς φτάνουν μέχρι τα 1,6 χιλιοστά βάθους και χρησιμεύουν ως κριτήριο αντικατάστασης του ελαστικού. Όταν οι δείκτες φθοράς έρχονται στο χαμηλότερο επίπεδο του πέλματος των ελαστικών, ο οδηγός γνωρίζει ότι πρέπει να αγοράσει ένα νέο ζεύγος ελαστικών.

Υπάρχει επίσης μια άλλη μέθοδος για να καθοριστεί αν το ελαστικό είναι φθαρμένο αρκετά για να αλλάξει. Ονομάζεται το τεστ βάθους πέλματος "δεκάρα του Λίνκολν", και χρησιμοποιείται κυρίως στην Αμερική. Είναι απαραίτητο να πάρετε μια δεκάρα, βρείτε ένα μέρος στο ελαστικό, όπου το πέλμα φαίνεται να έχει το χαμηλότερο επίπεδο. Ο οδηγός πρέπει να βάλει το κεφάλι του Lincoln κάτω από το αυλάκι. Αν ο οδηγός μπορεί να δει την κορυφή του κεφαλιού του Λίνκολν με την επιγραφή "Στο Θεό εμείς πιστεύουμε", αυτό είναι ένα κακό σημάδι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αντικατασταθεί το ελαστικό.

Η πλειοψηφία των εγχειριδίων οχημάτων καθώς και πολλοί μηχανικοί θα σας πουν ότι κατά μέσον όρο τα ελαστικά πρέπει να αντικαθίστανται μόλις φτάσουν την ηλικία των πέντε ετών. Θεωρείται ότι τα παλιά ελαστικά γίνονται πολύ επιρρεπή σε διάφορες ζημιές. Υπάρχουν πολλές συνηθισμένες οδηγικές συνήθειες που επηρεάζουν την κατάσταση του ελαστικού, οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες, φρενάρισμα έκτακτης ανάγκης, την ακραία επιτάχυνση, κίνηση στους δρόμους που έχουν υποστεί ζημιά κ.λ.π. Φανταστείτε πόσο αυτοί οι παράγοντες επηρεάζουν το ελαστικό κατά τη διάρκεια των πέντε ετών. Ως αποτέλεσμα, ο κίνδυνος πρόκλησης βλάβης του οχήματος, ακόμη και ατυχήματος αυξάνεται. Τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να καθορίσετε την ηλικία οποιουδήποτε ελαστικού, ακόμη και αν έχετε μεταχειρισμένα ελαστικά. Υπάρχει ο αριθμός DOT που αναγράφεται στο πλευρικό τοίχωμα του ελαστικού, κοντά στο χείλος. Ο αριθμός DOT αποτελείται από διαφορετικά ψηφία που αναφέρουν την ημερομηνία κατασκευής, τον κατασκευαστή και άλλες πληροφορίες σχετικά με το ελαστικό. Τα πρώτα δύο ψηφία υποδηλώνουν την εβδομάδα κατασκευής. Τα τελευταία δύο ψηφία του αριθμού υποδεικνύουν το έτος κατασκευής ελαστικών. Για παράδειγμα, το 3109 δείχνει ότι το ελαστικό κατασκευάστηκε το 2009 στην 31η εβδομάδα.

Για να είστε ασφαλείς και να διατηρείτε τους επιβάτες σας ασφαλείς, είναι σημαντικό να ελέγχετε την κατάσταση των ελαστικών και να τα αντικαταστήσετε όταν είναι απαραίτητο. Έτσι, θα πρέπει να εξετάσετε την αγορά νέων ελαστικών όταν το πέλμα είναι πολύ χαμηλό ή όταν τα ελαστικά γίνουν παλαιότερα των 5 ετών.

Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

Τύποι ελαστικών και καιρικές συνθήκες

Οι οδηγοί γνωρίζουν ότι η χρήση του σωστού τύπου ελαστικών μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Η χρήση θερινών ελαστικών το χειμώνα δεν είναι μόνο επικίνδυνη για τον οδηγό, αλλά και κακή για τα ελαστικά. Τα καλοκαιρινά ελαστικά είναι κατασκευασμένα από διαφορετικό λάστιχο και, κατά συνέπεια, αντιδρούν διαφορετικά σε χαμηλές θερμοκρασίες. Τα χειμερινά ελαστικά έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα σε καουτσούκ που τα κρατάει μαλακά σε χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ τα καλοκαιρινά ελαστικά παρέχουν καλύτερη απόδοση σε ζεστό καιρό. Υπάρχουν επίσης ελαστικά όλων των εποχών που αποτελούν την ιδανική επιλογή για περιοχές με ήπιους χειμώνες. Με αυτό το σκεπτικό, οι οδηγοί πρέπει να αντικαταστήσουν τα χειμερινά ελαστικά με καλοκαιρινά ελαστικά κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών περιόδων και αντίστροφα κατά τις χειμερινές εποχές.

Πού να αγοράσει κανείς ελαστικά

Η αγορά της παραγωγής ελαστικών είναι μεγάλη και πολύ ανταγωνιστική. Στους οδηγούς προσφέρεται ένα ευρύ φάσμα προϊόντων υψηλής ποιότητας που κατασκευάζονται από γνωστούς και αξιόπιστους κατασκευαστές. Ωστόσο, είναι καλύτερο να αγοράσετε ελαστικά online. Τα ηλεκτρονικά καταστήματα συνήθως προσφέρουν περισσότερες επιλογές σε σύγκριση με τα συμβατικά καταστήματα. Δώστε προσοχή σε διάφορες ειδικές προσφορές ηλεκτρονικών καταστημάτων. Μπορείτε να βρείτε πολλά "αγοράστε 3 και λάβετε 1 δωρεάν" ή "100 ευρώ έκπτωση για την αγορά τεσσάρων ελαστικών". Φυσικά, οι προσφορές εξαρτώνται από τους κατασκευαστές και ορισμένες εταιρείες δεν είναι πολύ γενναιόδωρες στις εκπτώσεις. Κατά τον καθορισμό του προϋπολογισμού για νέα ελαστικά, μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να ξοδέψετε επιπλέον χρήματα για την τοποθέτησή τους - το κόστος εργατικών και τα υλικά για την ευθυγράμμισή τους. Μην ξεχνάτε επίσης τα έξοδα αποστολής κατά την παραγγελία ελαστικών από το εξωτερικό.

Πόσα ελαστικά χρειάζομαι;

Η κατάσταση των μπροστινών ελαστικών ενδέχεται να διαφέρει από τα πίσω ελαστικά, αλλά είναι καλύτερα να αντικαταστήσετε και τα τέσσερα ελαστικά. Αυτό θα παρέχει πλήρη αντιστοίχιση του μεγέθους, του τύπου, του πάχους του πέλματος, ακόμα και του κατασκευαστή. Για τα περισσότερα σύγχρονα οχήματα είναι ικανοποιητική η αντικατάσταση δύο ελαστικών την κάθε φορά, αλλά είναι υποχρεωτικό να αντικατασταθούν και τα τέσσερα ελαστικά για ορισμένα φορτηγά και οχήματα. Η πλήρης αντικατάσταση είναι καλύτερη και σημαντική για τα οχήματα με τετρακίνηση και τα αυτοκίνητα με κίνηση σε όλους τους τροχούς, διότι η πλήρης αντικατάσταση αποβάλλει τυχόν ζημιές στα εξαρτήματα του συστήματος μετάδοσης κίνησης σε όλους τους τροχούς. Το ίδιο ισχύει για ορισμένα χειμερινά ελαστικά - τα οποία πρέπει να αντικατασταθούν όλα μαζί. Εάν ο τύπος του νέου ελαστικού είναι διαφορετικός από την κατασκευή του ελαστικού που είχε τοποθετηθεί μέχρι τώρα, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον χειρισμό και τον έλεγχο.

Η αύξηση της απόδοσης οποιουδήποτε οχήματος είναι δυνατή με την προληπτική συντήρησή του. Η συντήρηση του οχήματος σημαίνει όχι μόνο τον έλεγχο της στάθμης του λαδιού ή την αντικατάσταση των παλαιών εξαρτημάτων. Σημαίνει επίσης τη φροντίδα των ελαστικών και την έγκαιρη αντικατάστασή τους. Μην ξεχνάτε τις οδηγικές σας συνήθειες, οι οποίες μπορούν να επεκτείνουν σημαντικά την διάρκεια ζωής των ελαστικών. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή