Πώς να κρατήσετε τα παιδιά ασφαλή σε μια σύγκρουση αυτοκινήτου

Όλοι οι γονείς θα συμφωνήσουν ότι τα παιδιά είναι ότι πιο σημαντικό στην ζωή ενός ανθρώπου. Παρόλα αυτά, το να είναι κάποιος γονέας είναι πολύ πολύπλοκο και μερικές φορές απαιτούνται πολλοί συμβιβασμοί. Υπάρχει ένα πράγμα στα σίγουρα στο οποίο δεν θα ήθελε κανείς να συμβιβαστεί και αυτό είναι η ασφάλεια του παιδιού σας. Οι στατιστικές δείχνουν ότι, δυστυχώς, περίπου δύο χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν σε δυστυχήματα κάθε χρόνο στην Βρετανία, συμπεριλαμβανομένου 800 παιδιά ηλικίας 13 ετών και μικρότερα. Κανείς δεν είναι 100% προστατευμένος από μια σύγκρουση αυτοκινήτου. Ασχέτως το πόσο καλά οδηγεί κανείς, υπάρχουν άλλοι οδηγοί στον δρόμο που είναι λιγότερο προσεχτικοί. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο πρέπει να προσέξετε το παιδί σας, προσφέροντάς του την ύψιστη ασφάλεια και προστασία ενόσω βρίσκεται μέσα στο αμάξι. Η ασφάλεια του αυτοκινήτου ξεκινά με την κατανόηση από μέρους των γονέων ότι η μεταφορά των παιδιών μέσα στο όχημα απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Αυτή η προστασία ξεκινά με πολύ μικρά βήματα, που περιλαμβάνουν:

  • Καθίσματα αυτοκινήτου για παιδιά νεότερα της ηλικίας των 12 στο πίσω κάθισμα.
  • Χρήση ζωνών ασφαλείας που αντιστοιχούν στην ηλικία και το μέγεθος των παιδιών.
  • Να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες χρήσης του καθίσματος και της ζώνης προστασίας.
  • Να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο το οποίο έχει υψηλή βαθμολογία σε crash test.
  • Μην αφήνετε τα παιδιά μόνα τους μέσα στο όχημα.
Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

Περιορισμοί ηλικίας

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα είναι εξοπλισμένα με τα καλύτερα συστήματα ασφαλείας και αερόσακους που προστατεύουν τους ενήλικες σε περίπτωση τροχαίων ατυχημάτων. Ωστόσο, ο εξοπλισμός ασφαλείας και οι αερόσακοι είναι επικίνδυνοι για τα παιδιά και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι ακόμη και θανατηφόροι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σε πολλές χώρες υπάρχει νομική ρύθμιση για την τοποθέτηση παιδιών ηλικίας κάτω των 12 ετών στο πίσω κάθισμα, χρησιμοποιώντας παιδικά καθίσματα ασφαλείας.

Χρησιμοποιώντας τα σωστά παιδικά καθίσματα ασφαλείας για παιδιά

Θα συμφωνήσετε ότι είναι ασφαλέστερο να οδηγείτε, όταν τα παιδιά σας βρίσκονται στο πίσω κάθισμα, σε παιδικά καθίσματα ασφαλείας που αντιστοιχούν στην ηλικία και το μέγεθός τους. Όταν τα παιδιά γίνουν αρκετά μεγάλα, ξεκινούν να χρησιμοποιούν ζώνες ασφαλείας για ενήλικες. Ευτυχώς η αγορά προσφέρει ένα ευρύ φάσμα παιδικών καθισμάτων ασφαλείας για παιδιά σε σχέση με την τιμή, το είδος και τα χαρακτηριστικά. Για παράδειγμα, μπορείτε να γυρίσετε το κάθισμα για να κοιτάει μπροστά σε ορισμένα μοντέλα παιδικών καθισμάτων, όταν το παιδί μεγαλώσει.

  • Παιδικό κάθισμα ασφαλείας με κατεύθυνση προς τα πίσω. Αυτός ο τύπος συστήματος ζωνών ασφαλείας για παιδιά ή παιδικό κάθισμα είναι σχεδιασμένος για βρέφη και μικρά παιδιά ηλικίας έως 2 ετών. Το παιδικό κάθισμα αυτό δεν πρέπει να τοποθετείται στο μπροστινό κάθισμα. Συνιστάται να κρατάτε τα παιδιά στο κάθισμα που βλέπει προς τα πίσω όσο το δυνατόν περισσότερο για να εξασφαλίσετε τη μέγιστη δυνατή προστασία μέχρις ότου τα παιδιά γίνουν αρκετά μεγάλα για το όριο ύψους ή το όριο βάρους. Λεπτομερείς οδηγίες με εικόνες περιγράφονται συνήθως στο εγχειρίδιο που συνοδεύει το κάθισμα. Μπορείτε επίσης να ελέγξετε την ετικέτα του καθίσματος - μπορεί να περιέχει και εκεί επίσης πληροφορίες.

Προσέξτε τα καθίσματα για βρέφη, τα οποία συνήθως είναι στερεωμένα σε βάση που είναι προσαρτημένη στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα και η βάση είναι καλά συνδεδεμένα για να αποφευχθεί τυχόν τραυματισμός στο παιδί.

  • Παιδικό κάθισμα / σύστημα ζωνών ασφαλείας στραμμένο προς τα εμπρός . Το παιδικό κάθισμα που είναι στραμμένο προς τα πίσω αντικαθίσταται με κάθισμα που βλέπει προς τα εμπρός όταν το παιδί γίνει 2 ετών. Ιδανικά, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέχρι την ηλικία των 7 ετών. Αυτοί οι τύποι καθισμάτων χρησιμοποιούνται με ειδικές ζώνες προσδέσεις καθισμάτων και σηκώνουν παιδιά μέχρι 18 κιλά. Δώστε προσοχή μιας και τα καθίσματα ενδέχεται να έχουν διαφορετικά όρια βάρους με μέγιστο βάρος μέχρι 36 κιλά. Προκειμένου να καθίσετε το παιδί, πρέπει να οδηγήσετε τις ζώνες πρόσδεσης μέσω των εγκοπών πάνω από τους ώμους του παιδιού. Για σωστή στερέωση και προστασία, βεβαιωθείτε ότι η ζώνη πρόσδεσης είναι αγκιστρωμένη και ότι το κλιπ του στήθους είναι τοποθετημένο σε επίπεδο στήθους ή μασχάλης.
  • Κάθισμα booster. Εάν ένα παιδί είναι πολύ μεγάλο για το παιδικό κάθισμα, το καθίζουμε στο λεγόμενο booster κάθισμα. Το κάθισμα booster παρέχει καλή προστασία μέχρι το παιδί να φτάσει τις παραμέτρους βάρους και ύψους για να χρησιμοποιήσει τη ζώνη ασφαλείας ενηλίκων. Η ζώνη ώμου στο κάθισμα booster πρέπει να τοποθετηθεί διασταυρώνοντας το στήθος και έξω από τον ώμο κοντά στον αυχένα του παιδιού. Το παιδί πρέπει να κάθεται ευθεία και να έχει τοποθετημένα τα γόνατα στην άκρη του καθίσματος.
  • Ζώνη ασφαλείας. Οι ζώνες ασφαλείας μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόλις το παιδί φτάσει σε συγκεκριμένο ύψος. Εάν το παιδί σας μπορεί να καθίσει ακουμπώντας την πλάτη του στο κάθισμα αυτοκινήτου και τα πόδια του ακουμπούν στο πάτωμα, μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε τις ζώνες ασφαλείας χωρίς κανένα δισταγμό. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το παιδί είναι αρκετά μεγάλο και δεν χρειάζεται βοήθεια από ενήλικες. Οι ζώνες ασφαλείας πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά για να εγγυάται η προστασία. Δεν πρέπει να τοποθετείται πίσω από την πλάτη του παιδιού ή κάτω από τον βραχίονα. Η ζώνη θα πρέπει να τοποθετείται διαγώνια στο στήθος και έξω από τον ώμο κοντά στον αυχένα του παιδιού.

ISOFIX : Εναλλακτικό σύστημα πρόσδεσης

Προκειμένου να εξασφαλιστεί η απόλυτη ασφάλεια για τα παιδιά, η κυβέρνηση υποχρεώνει τους κατασκευαστές οχημάτων να εγκαθιστούν συστήματα στα οχήματα με προδιαγραφές πρόσδεσης ISOFIX. Το σύστημα βοηθά στην προσάρτηση των παιδικών καθισμάτων ασφαλείας στο κάθισμα του οχήματος. Για να διαπιστώσετε εάν το όχημά σας διαθέτει σύστημα ISOFIX, ελέγξτε το εγχειρίδιο του οχήματος. Είναι επίσης δυνατή η ταυτόχρονη χρήση ζώνης ασφαλείας για επιπλέον ασφάλεια του παιδικού καθίσματος. Το ISOFIX χρησιμοποιείται συνήθως με συστήματα συγκράτησης παιδιών που βλέπουν προς τα εμπρός Οι υποδοχείς ISOFIX είναι 2 μεταλλικά σημεία που βρίσκονται στις 2 πίσω θέσεις της καμπίνας του αυτοκινήτου και πιο συγκεκριμένα στη σχισμή ανάμεσα στην πλάτη και το οριζόντιο μέρος του καθίσματος στα οποία αγκιστρώνουν τα 2 μεταλλικά μπράτσα που βρίσκονται στο κάτω μέρος του παιδικού καθίσματος. Ωστόσο, πολλά οχήματα δεν είναι εξοπλισμένα με σύστημα ISOFIX στο πίσω μεσαίο κάθισμα. Εάν συμβαίνει αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη ζώνη ασφαλείας του οχήματος με την οποία θα συγκρατήσετε το παιδικό κάθισμα πάνω στο πίσω κάθισμα του οχήματος. Θυμηθείτε ότι τα παιδικά καθίσματα ασφαλείας και οι ζώνες ασφαλείας για παιδιά θα μειώσουν το μέγεθος του τραυματισμού και θα προστατεύσουν το παιδί σας μόνο όταν χρησιμοποιηθούν σωστά. Μόλις αγοράσετε ένα από αυτά τα βοηθήματα ασφαλείας, διαβάστε το εγχειρίδιο χρήσης και βεβαιωθείτε ότι καταλαβαίνετε τον τρόπο που πρέπει να τα χρησιμοποιήσετε.

Αυτοκίνητο υψηλής παθητικής ασφάλεια

Εάν νομίζετε ότι τα παιδικά καθίσματα και οι ζώνες ασφαλείας πρόκειται να παρέχουν πλήρη ασφάλεια, κάνετε λάθος. Σίγουρα παρέχουν προστασία στο παιδί σας στην περίπτωση ενός ατυχήματος αλλά το μέγεθος και το βάρος του αυτοκινήτου παίζουν και αυτά έναν σημαντικό ρόλο. Σκεφτείτε να αγοράσετε ένα αυτοκίνητο με υψηλή βαθμολογία στα crash test. Τέτοια οχήματα είναι συνήθως μεγαλύτερα και βαρύτερα επειδή είναι κατασκευασμένα από βαρύτερα μέταλλα. Παρέχει πρόσθετη προστασία την στιγμή της σύγκρουσης.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή