Τι να κάνετε σε περίπτωση υδρολίσθησης; - Τα καλά ελαστικά ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο

Υδρολίσθηση: όταν τα λάστιχα γλιστρούν σε βρεγμένους δρόμους και είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθεί το αυτοκίνητο. Είναι ο χειρότερος εφιάλτης των οδηγών. Θα σας εξηγήσουμε τι μπορείτε να κάνετε και γιατί ένα καλό ελαστικό ελαχιστοποιεί σημαντικά τον κίνδυνο.

Τι συμβαίνει με την υδρολίσθηση;

Το νερό του δρόμου σε φυσιολογικές συνθήκες ρέει κανονικά μέσα από τις αυλακώσεις του πέλματος του ελαστικού προς τα έξω. Ωστόσο, αν ο δρόμος είναι πολύ υγρός, το νερό δεν διαφεύγει εντελώς. Το ελαστικό εκσφενδονίζει το νερό προς τα εμπρός όπως το φαινόμενο Ντόπλερ. Στο τέλος, εάν η ποσότητα του νερού είναι πάρα πολύ, το υγρό σχηματίζεται σαν ένα φιλμ ανάμεσα στο ελαστικό και το δρόμο. Το ελαστικό έπειτα χάνει την επαφή του με το δρόμο. Ως αποτέλεσμα, τα φρένα και οι κινήσεις αλλαγής διεύθυνσης δεν έχουν σχεδόν καμία επίδραση. Εάν μόνο ένα λάστιχο γλιστρήσει, ο οδηγός μπορεί να κατευθύνει το αυτοκίνητο προς την αντίθετη κατεύθυνση. Εάν το όχημα είναι εφοδιασμένο με ηλεκτρονικό σύστημα ελέγχου ευστάθειας (ESP), το σύστημα θα ενεργοποιηθεί αυτόματα μόλις το ελαστικό έρθει σε επαφή με το δρόμο. Εάν επηρεαστούν οι δύο εμπρός τροχοί, οι πίσω τροχοί που παραμένουν σταθεροί στο έδαφος κρατούν το αυτοκίνητο σε κίνηση. Εάν όλοι οι τροχοί γλιστρήσουν ταυτόχρονα, η συμπεριφορά του αυτοκινήτου εξαρτάται από το κέντρο βάρους και την κατεύθυνση που ακολουθείται. Σε μια ευθεία διαδρομή, οι πιθανότητες είναι καλές. Το χειρότερο σενάριο θα ήταν εάν επηρεαστούν και οι δύο πίσω τροχοί, οπότε το αυτοκίνητο θα αναπόφευκτα θα γλιστρήσει.

Ποια επίδραση έχει το ελαστικό του αυτοκινήτου;

Εξαρτάται από το ελαστικό, εκτός από τις κλιματολογικές συνθήκες, εάν υπάρχει υδρολίσθηση. Όσο πιο χαμηλό είναι το ύψος του πέλματος του ελαστικού, τόσο πιο γρήγορα ολισθαίνει. Το ADAC δίνει 3,5 mm ως όριο ασφαλείας. Εάν το βάθος του πέλματος είναι μικρότερο, ο κίνδυνος ολίσθησης αυξάνεται δραστικά. Επομένως, αν είναι δυνατόν, όλα τα ελαστικά πρέπει να έχουν επαρκές βάθος πέλματος. Εάν υπάρχουν διαφορές μεταξύ των επιμέρους ελαστικών, τα ελαστικά με το βαθύτερο πέλμα πρέπει να τοποθετηθούν στον πίσω άξονα. Πολλές δυσάρεστες συνέπειες μπορεί να προκύψουν εδώ σε περίπτωση υδρολίσθησης. Από καθαρά στατιστική άποψη, τα φαρδιά ελαστικά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να επηρεαστούν από την υδρολίσθηση από ότι τα στενά αντίστοιχά τους, παρά τα ειδικά πέλματα που έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψή τους. Ο κίνδυνος αυξάνει στα πιο φθαρμένα ελαστικά. Η πίεση των ελαστικών επηρεάζει επίσης την ολίσθηση. Αν η πίεση του αέρα είναι πολύ χαμηλή, η πίεση με την οποία το ελαστικό έρχεται σε επαφή με το δρόμο μειώνεται (πίεση επαφής). Στη συνέχεια, το νερό είναι ευκολότερο να παρεμβληθεί ανάμεσα.

Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

Πώς αλλιώς μπορώ να αποφύγω την υδρολίσθηση;

Η πιο λογική σύσταση είναι να ρυθμίσετε αναλόγως την ταχύτητά σας. Εάν ταξιδεύετε πιο αργά σε υγρές συνθήκες, ο κίνδυνος μειώνεται σημαντικά. Τα φθαρμένα αμορτισέρ δεν πιέζουν το ελαστικό με την ίδια δύναμη στο δρόμο. Ο κίνδυνος παρέμβασης νερού αυξάνεται. Το βάρος του οχήματος δεν έχει καμία επίδραση. Εάν υπάρχουν ορατά ίχνη νερού στο δρόμο, πρέπει να οδηγείτε με προσοχή. Το πολύ νερό συσσωρεύεται σε λακούβες. Επίσης να είστε προσεκτικοί στα φαγωμένα οδοστρώματα και υπόγειες διαβάσεις.

Οδηγίες αν είναι πολύ αργά.

Ακόμη και εκείνοι που ακολουθούν όλες τις συμβουλές δεν είναι εκατό τοις εκατό σίγουρο ότι θα γλιτώσουν σε περίπτωση υδρολίσθησης. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο, λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω συμβουλές:

• Αποφύγετε όσο το δυνατόν περισσότερο το φρενάρισμα: το φρενάρισμα μπορεί να παρατείνει το χρόνο της ολίσθησης. Εάν ένας τροχός έχει πρόσφυση ενώ οι άλλοι συνεχίζουν να ολισθαίνουν, το αυτοκίνητο φεύγει της πορείας του.

• Μην οδηγείτε γρήγορα: το αποτέλεσμα είναι το ίδιο με το φρενάρισμα: το αυτοκίνητο μπορεί να φύγει της πορείας του. Οδηγείτε απαλά προς την αντίθετη κατεύθυνση και, στη συνέχεια, κρατήστε το τιμόνι ίσιο.

• Επαναφέρετε το τιμόνι και αφήστε το αυτοκίνητο να κυλήσει μέχρι να έχετε ξανά τον έλεγχο.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή