Μάρκα, προέλευση, κατασκευή: Πώς και πού δημιουργούνται τα ελαστικά σας

Σύμφωνα με έρευνες καταναλωτών, σχεδόν 8 στους 10 Αμερικανούς προτιμούν να αγοράζουν αμερικανικά προϊόντα. Επιπλέον, το 60% δηλώνει ότι είναι διατεθειμένο να πληρώσει 10% περισσότερο για εγχώρια προϊόντα. Ωστόσο, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του Associated Press, στην πράξη είναι το αντίστροφο. Η μελέτη αυτή διαπίστωσε ότι 3 από τους 4 θα προτιμούσαν αμερικάνικης προέλευσης προϊόντα, αλλά στην πραγματικότητα καταλήγουν να πηγαίνουν στα λιγότερο ακριβά εισαγωγής. Πως δικαιολογούνται αυτές τις αντιφατικές αναφορές;

Υπάρχει μια τύπου μάρκετινγκ ώθηση και έλξη όταν πρόκειται για αγορά αμερικάνικων αυτοκίνητων και εισαγωγής. Οι άνθρωποι μπορεί να προτιμούν την ιδέα να αγοράσουν ένα εγχώριο προϊόν, αλλά στο τέλος, η τσέπη τους αλλάζει γνώμη. Πολλά προϊόντα που κατασκευάζονται από την Αμερική απλά κοστίζουν περισσότερο. Αξίζει αυτή η υψηλότερη τιμή; Στο επίκεντρο αυτού του ερωτήματος τοποθετείται η αξία.

Ο Merriam Webster ορίζει την αξία ως "Μια δίκαιη απόδοση ή ισοδυναμία σε αγαθά, υπηρεσίες ή χρήματα για κάτι που ανταλλάσσεται". Θέλετε μια δίκαιη απόδοση για αυτό που ξοδεύετε. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα ελαστικά που βασίζεστε στην καθημερινή σας οδήγηση. Αμερικανικά ή όχι, αν ένα ελαστικό χάσει γρήγορα την απόδοση του, δεν πηγαίνετε πουθενά. Αυτό βλάπτει την ταμειακή σας ροή και το βιοπορισμό σας.

Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές και η ερώτηση "ποιο ελαστικό πρέπει να αγοράσω" μπορεί να είναι αποθαρρυντική. Πρέπει να αγοράσετε ξένα ή εγχώρια, όλων των εποχών ή εξειδικευμένα; Για να σας βοηθήσουμε με την απόφασή σας, ξεκινήστε με τα βασικά.

Η γέννηση του ελαστικού

Το 1888, η Benz εφηύρε το πρώτο βενζινοκίνητο όχημα, το οποίο περιλάμβανε και ελαστικά αέρος στους τροχούς. Ο Robert Thomson, ένας Σκωτσέζος, εφηύρε το ελαστικό αέρος το 1845, αλλά η εφεύρεση του δεν έκανε μεγάλη αίσθηση μέχρις ότου ένας άλλος Σκωτσέζος, ο John Boyd Dunlop, έφτιαξε ένα για το τρίκυκλο του γιου του το 1888. Αυτή ήταν μια επαναστατική ιδέα που αντικατέστησε τους μεταλλικούς τροχούς με ένα ελαστικό από καουτσούκ φουσκωμένο με αέρα τοποθετημένο σε ένα μεταλλικό τροχό. Το 1905 κυκλοφόρησε το πρώτο ελαστικό με πέλμα, το οποίο βοήθησε στην αύξηση της πρόσφυσης. Ο Henry Ford εφηύρε τη γραμμή συναρμολόγησης το 1913 και όταν η αμερικανική εταιρεία Du Pont βιομηχανοποίησε συνθετικό καουτσούκ το 1931, άρχισε η μαζική παραγωγή του και η εποχή του σύγχρονου ελαστικού.

Άλλες εξελίξεις στην τεχνολογία ελαστικών ακολούθησαν, συμπεριλαμβανομένου του radial ελαστικού (1949), το οποίο τοποθετούσε κάθετα τα λινά μέσα στο ελαστικό για την αύξηση της απόδοσης καυσίμου μέσω της ομοιόμορφης επαφής του πέλματος με το δρόμο. Το ελαστικό RunFlat (1980) συνεχίζει να κινείται παρά τις εκδορές ή τις τρύπες και το 2000 αυξήθηκε η απήχηση σε φιλικά προς το περιβάλλον ελαστικά συμβατά με τα φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα.

Όλες αυτές οι εξελίξεις σημαίνουν ότι έχετε πλέον πολλές επιλογές σχεδίων, αλλά από άποψη των υλικών, όλα τα ελαστικά είναι κατασκευασμένα από συνδυασμό φυσικού και συνθετικού καουτσούκ, καθώς και αιθάλη. Το φυσικό καουτσούκ προέρχεται από το καουτσουκόδεντρο Hevea Brasiliensis, το οποίο το συναντάμε στη Νότια Αμερική και καλλιεργείται σε τροπικές φυτείες, ειδικά στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Δυτική Αφρική. Κατασκευασμένο στην Αμερική ή κατασκευασμένο αλλού, οποιοδήποτε ελαστικό που περιέχει φυσικό καουτσούκ θα βασίζεται σε δέντρα από τροπικές φυτείες εκτός Αμερικής. Το συνθετικό καουτσούκ προέρχεται από πολυμερή αργού πετρελαίου, η αιθάλη αποτελείται επίσης από αργό πετρέλαιο (ή φυσικό αέριο) σε συνδυασμό με οξυγόνο σε αντίδραση καύσης.

Η κατασκευή ελαστικών καταναλώνει το 70% του καουτσούκ στον κόσμο και οι επιστήμονες εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις από το καουτσουκόδεντρο. Περίπου το 93% αυτών των δένδρων προέρχονται από την Ασία, όπου θέλουν να διατηρήσουν τα τροπικά δάση. Για το σκοπό αυτό, ο θάμνος Guayule μπορεί να είναι η απάντηση. Ένα φυτό ερήμου, που μπορεί να αναπτυχθεί στις ΗΠΑ, απαιτεί σχετικά λίγο νερό και είναι ανθεκτικό σε ασθένειες. Οι προσπάθειες για την παραγωγή αρκετού καουτσούκ από το guayule βρίσκονται ακόμα σε εξέλιξη.

Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

Που κατασκευάζονται τα ελαστικά

Όσον αφορά το ίδιο το ελαστικό, όλοι οι κατασκευαστές εργάζονται σε κοινή βάση. Βασίζονται στο καουτσούκ από τα τροπικά καουτσουκόδεντρα, καθώς και σε αργό πετρέλαιο. Από τους 72 τύπους ελαστικών που δοκιμάστηκαν μέσω της Consumer Reports το 2016, κανένας από τους κατασκευαστές δεν κατασκεύασε τα ελαστικά του αποκλειστικά στην ΕΕ.

Αυτό το γράφημα δείχνει το εύρος παραγωγής:

Κατά την τελευταία δεκαετία, υπήρξε ώθηση για την αύξηση της ευρωπαϊκής παραγωγής. Μέρος αυτού προέρχεται από την αύξηση της φθηνής ενέργειας, ενώ το άλλο από τη μείωση του κόστους εργασίας. Τα Υπουργεία Εμπορίου αναφέρουν 45% αύξηση κατά μέσο όρο των θέσεων εργασίας στην ΕΕ μεταξύ 2009 και 2014.

Η Consumer Reports αναφέρει: "Είναι πιθανό ότι το ισοζύγιο παραγωγής θα μπορούσε να μετατοπίζεται στο μέλλον στην ΕΕ, καθώς αρκετά νέα εργοστάσια ελαστικών θα έχουν κατασκευαστεί στην ΕΕ τα επόμενα δύο χρόνια". Ένα παράδειγμα είναι το νέο εργοστάσιο Hankook στην Ουγγαρία.

Κατασκευάζεται στην ΕΕ

Μια εταιρεία της Νότιας Κορέας και ο έβδομος μεγαλύτερος κατασκευαστής ελαστικών στον κόσμο, η Hankook φέρνει χιλιάδες θέσεις εργασίας στο Magyarország με τη νέα της μονάδα. Η εγκατάσταση των 800 εκατομμυρίων ευρώ σε έκταση 140.000 χιλιάδων τετραγωνικά μέτρων θα προσθέσει περίπου 1.600 θέσεις εργασίας στην τοπική οικονομία. "Θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε στους πελάτες μας, τους καταναλωτές και τους κατασκευαστές αυτοκινήτων υψηλής ποιότητας ελαστικά και κορυφαίες υπηρεσίες στις βιομηχανίες για να καλύψουν τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής αγοράς", λέει ο CEO της Hankook, κ. Seung Hwa Suh. Η νέα μονάδα δείχνει ότι η Hankook είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στα ποιοτικά πρότυπα που συνοδεύουν την ευρωπαϊκή παραγωγή.

Σύμφωνα με το The Balance, "Η ευρωπαϊκή ένωση έχει υψηλότερα πρότυπα κατασκευής και εργασίας, εξασφαλίζοντας ένα ποιοτικό εργασιακό περιβάλλον, ασφαλή εργαζόμενους και ένα καλύτερο προϊόν." Η κατασκευή στην ΕΕ σημαίνει επίσης ότι οι Ευρωπαίοι μπορούν να συμβουλεύονται προσωπικά τον κατασκευαστή εάν υπάρχει πάντα κάποιο πρόβλημα, πράγμα που μειώνει τους χρόνους αποστολής. Μειώνεται επίσης το κόστος αποστολής, το οποίο δίνει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αγοράσουν φθηνότερα και ποιοτικότερα ελαστικά.

Στην ευρωπαϊκή αγορά (και παγκοσμίως), η Hankook ανταγωνίζεται με τους Michelin, Continental και Pirelli για να δημιουργήσει τα καλύτερα ελαστικά στο δρόμο. Το ATM Hankook Dynapro χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο ελαστικό φορτηγών All-Terrain, που σημαίνει ότι μπορεί να αποδίδει εξαιρετικά τόσο στο δρόμο όσο και εκτός δρόμου, αυξάνοντας παράλληλα τη ζωή του πέλματος.

Με το νέο εργοστάσιο στο Magyarország , η Hankook ανταγωνίζεται άλλους κατασκευαστές που κάνουν τα ελαστικά τους στην ΕΕ και σε όλο τον κόσμο. Με αυτό σαν δεδομένο, ο ενημερωμένος καταναλωτής μπορεί να αλλάξει τη φόρμα της ερώτησής του από το "Πού παράγονται τα ελαστικά μου" σε "Ποια είναι τα καλύτερα ελαστικά που μπορώ να αγοράσω για να πετύχω τη καλύτερη αναλογία απόδοσης/τιμής;"

Η αξία ενός καλού ελαστικού

Όσο πιο πρόχειρα έχει κατασκευαστεί ένα ελαστικό, τόσο πιο γρήγορα θα φθαρεί. Αγοράστε ένα χαμηλής ποιότητας, φθηνό ή μεταχειρισμένο ελαστικό και θα βρεθείτε ξανά σε κατάστημα, πολύ σύντομα, ψάχνοντας για ένα καινούργιο. Αγοράστε ένα χαμηλής ποιότητας, ακριβό ελαστικό και θα καταλήξετε πάλι στο ίδιο αποτέλεσμα. Αγοράστε ένα ελαστικό ποιότητας και περιμένετε να δείτε μεγάλη διάρκεια ζωής σε συνδυασμό με κορυφαία απόδοση.

Το βασικό κριτήριο είναι να αναζητήσετε το ελαστικό που θα διαρκέσει όσο το δυνατόν περισσότερο, επειδή η μακροζωία θα μειώσει τις δαπάνες σας με την πάροδο του χρόνου. Επιπλέον, ένα καλής ποιότητας ελαστικό μπορεί να βελτιώσει την απόδοση καυσίμου, πράγμα που θα σας εξοικονομεί χρήματα. Το μέγεθος των ελαστικών και το σχέδιο, μπορεί να σας εξοικονομήσει 4 έως 7% όταν πρόκειται για καύσιμο. Εάν πρέπει να αγοράσετε ένα φαρδύτερο ελαστικό, αγοράστε ένα που είναι καλά σχεδιασμένο. Ένα ελαστικό με ποιοτικό σχεδιασμό που παρέχει τη σωστή οδική αντίσταση, όχι περισσότερη από όση χρειάζεται, θα σας εξυπηρετήσει στο μέγιστο δυνατό, μακροπρόθεσμα.

Δεν έχετε πολλά χρήματα για να ξοδέψετε σε ελαστικά. Αλλά μην θυσιάζετε την ποιότητα. Μπορεί να χρειαστεί να ξοδέψετε λίγο περισσότερο για ευρωπαϊκής κατασκευής, μιας και οι εγχώριοι κατασκευαστές εργάζονται σκληρά για να παράγουν οικονομικά και προσιτά ελαστικά που προσφέρουν μέγιστη αξία για το ευρώ σας. 

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή