Ελαστικά προστασίας ζαντών

Ενώ τα κράσπεδα και τα διάφορα συντρίμμια στο δρόμο δεν θεωρήθηκαν ποτέ φιλικά για τα ελαστικά, πολλά από τα σημερινά ελαστικά προστατεύονται από τυχαίες ζημιές έχοντας παχύτερες στρώσεις γόμας σε συγκεκριμένα σημεία στα πλευρικά τους . Αυτό βοηθάει στη μείωση των ζημιών στα ελαστικά και στις ζάντες όταν οι οδηγοί τυχαία τρίβουν τους τροχούς τους κατά το παρκάρισμα ή όταν στρίβουν απότομα στον αυτοκινητόδρομο.

Ωστόσο, τα περισσότερα τυποποιημένα ελαστικά δεν διαθέτουν προστατευτικά ζάντας οποιουδήποτε είδους. Αν και αυτό μπορεί αρχικά να φαίνεται ότι είναι μια παράβλεψη, εξηγείται λόγω του ότι τα τυποποιημένα ελαστικά είναι τακτικά τοποθετημένα σε σιδερένιες ζάντες, και τοποθετούνται τάσια, για να δείχνει πιο όμορφο το αυτοκίνητο. Όμως, τα άκρα προστασίας ελαστικών περιορίζουν τις επιλογές τασιών, καθώς καθιστούν αδύνατους κάποιους τρόπους τοποθέτησης.

Ο σχεδιασμός των ελαστικών με χαρακτηριστικά προστασίας ζάντας ποικίλει. Πολλά από αυτά τα ελαστικά διαθέτουν μια ανυψωμένη νεύρωση δίπλα στη στεφάνη στο κάτω πλευρικό τοιχώματά τους ή έχουν μια βαθιά εσοχή στη στεφάνη του ελαστικού για να περιβάλλουν μερικώς το χείλος της ζάντας. Άλλα ελαστικά διαθέτουν ανυψωμένα νεύρα στο μέγιστο πλάτος του ελαστικού (η απόσταση μεταξύ των πλευρικών τοιχωμάτων του ελαστικού που μετράτε στο ευρύτερο τμήμα του ελαστικού).

Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

Τα ελαστικά που φέρουν το ανυψωμένο νεύρο δίπλα στη στεφάνη ή τη περιοχή με βαθιά εσοχή χείλους έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τα χαμηλού προφίλ ελαστικά και τις ακριβές ζάντες αλουμινίου από τυχαίες ζημιές από το κράσπεδο. Καθώς τα ελαστικά που φέρουν το ανυψωμένο νεύρο ή τη μορφοποιημένη εσοχή συχνά παρεμποδίζουν τη χρήση των τασιών των τροχών, αυτό συνήθως δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς αυτά τα ελαστικά χρησιμοποιούνται συνήθως σε οχήματα εξοπλισμένα με ζάντες αλουμινίου.

Για τα ελαστικά ελαφρών φορτηγών εκτός δρόμου, τα προστατευτικά της ζάντας θα βοηθήσουν επίσης να προστατεύσουν τις στεφάνες των τροχών και των ελαστικών από τα συντρίμμια, καθώς και να αντισταθούν σε ζημιές που προκαλούνται από πέτρες, δέντρα και άλλα εμπόδια εκτός δρόμου.

Τα ελαστικά που διαθέτουν ένα ή περισσότερα ανυψωμένα νεύρα στο μέγιστο πλάτος διατομής τους βρίσκονται συχνά στα ελαφρά φορτηγά και στα τρέιλερ. Το αυξημένο πάχος του ελαστικού στο ευρύτερο σημείο του εμποδίζει τραυματισμούς στο πλευρικό τοίχωμα και αυξάνει την ποσότητα της γόμας που πρέπει να αφαιρεθεί πριν οι επανειλημμένες τριβές με εμπόδια εκθέσουν τα λινά του ελαστικού.

Έτσι, όπως και να τα αποκαλέσουν οι κατασκευαστές "άκρα προστασίας ζαντών", "προστατευτικές στεφάνες" ή "προστατευτικά περιβλήματα", ο σκοπός όλων αυτών των χαρακτηριστικών είναι ουσιαστικά ο ίδιος. Προορίζονται να θυσιάζονται για να προστατεύσουν την εσωτερική δομή του πλευρικού τοιχώματος του ελαστικού και τις ζάντες αλουμινίου στις οποίες είναι τοποθετημένες.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή