Σήμανση ελαστικών Ε.Ε.: τι αναφέρει η σήμανση;

Δεν είναι μόνο τα πλυντήρια ρούχων και τα ψυγεία που πρέπει να έχουν σήμανση που προδιαγράφεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και τα ελαστικά έχουν επίσης εφοδιασθεί με σήμανση της Ε.Ε. από την 1η Νοεμβρίου 2012. Παρακάτω εξηγούμε το σύστημα σήμανσης.

Ποια κριτήρια αξιολογεί η σήμανση ελαστικών;

Οι αρμόδιοι έχουν αποφασίσει να επεξεργαστούν τρία βασικά κριτήρια: την αποδοτικότητα του καυσίμου, τις ιδιότητες ασφαλείας και το επίπεδο θορύβου, είτε για καλοκαιρινά είτε για χειμερινά ελαστικά.

Αποδοτικότητα καυσίμου

Η ετικέτα χαρακτηρίζει την αποδοτικότητα από Α (πολύ καλή) έως G (χαμηλή). Η κατηγορία Δ δεν υπάρχει. Η διαφορά στην κατανάλωση καυσίμου μεταξύ διαδρομών με γραμμές κλάσης Α και κλάσης G μπορεί να φθάσει το 7,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής και υψηλότερη στον εμπορικό τομέα. Για αυτοκίνητο με μέση κατανάλωση καυσίμου 6,6 λίτρων ανά 100 χιλιόμετρα στην κατηγορία Α, η κατανάλωση έως την τάξη G αυξάνεται κατά 0,15 λίτρα.

Ιδιότητες ασφαλείας

Και πάλι, χωρίζεται σε κλάσεις από Α έως G με F ως τη μικρότερη απόσταση πέδησης, η μεγαλύτερη απόσταση φρεναρίσματος διαιρείται ανάλογα με τις συνθήκες σε βρεγμένο οδόστρωμα. Η κατηγορία Δ δεν υπάρχει ούτε εδώ. Η απόσταση πέδησης ενός ελαστικού κατηγορίας Α, σύμφωνα με την Επιτροπή, μπορεί να είναι μικρότερη έως και 18 μέτρα με ταχύτητα 80 χλμ / ω. Αυτή είναι η μείωση της απόστασης φρεναρίσματος έως και 30%, σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Επίπεδο θορύβου

Το επίπεδο θορύβου εκφράζεται σε ντεσιμπέλ (db), στην περίπτωση αυτή χωρίς κατηγορίες αλλά με αριθμό και σύμβολο προς τα αριστερά. Αυτό το εικονόγραμμα έχει τρεις μαύρες κυματιστές λωρίδες. Όσο περισσότερες μαύρες λωρίδες, τόσο υψηλότερο είναι το επίπεδο θορύβου. Από αυτό το έτος θα εφαρμοστεί ένα νέο όριο για το επίπεδο θορύβου για το UE. Αν οι τρεις λωρίδες είναι μαύρες, το ελαστικό έφτασε στο προηγούμενο όριο. Μια μαύρη κυματιστή λωρίδα σημαίνει ότι ισχύει το νέο όριο ή είναι μειωμένο έως και 3 ντεσιμπέλ. Το περιθώριο μεταξύ των γραμμών συμβολίζει μια διαφορά άνω των 3 ντεσιμπέλ. Φυσικά, οι πραγματικές τιμές στις τρεις κατηγορίες εξαρτώνται επίσης από το στυλ οδήγησης, την κατάσταση του αυτοκινήτου και τις περιβαλλοντικές συνθήκες κατά την οδήγηση.

Τι δεν αξιολογεί η ετικέτα ελαστικών;

Ο γενικός χειρισμός (πέδηση, σταθερότητα, κ.λπ.) σε στεγνούς δρόμους, τελικά, αυτό που αναμένεται από τα ελαστικά στους ευρωπαϊκούς δρόμους, δεν αποτελεί μέρος του προτύπου της Ε.Ε. Ιδιότητες της υδρολίσθησης, της χρήσης και της φθοράς, συμπεριφορά σε χιονισμένο δρόμο: όλες αυτές οι πληροφορίες πρέπει να αξιολογούνται διαφορετικά από τον οδηγό, για παράδειγμα, μελετώντας τις δοκιμές ελαστικών. Η BRV και η WDK (Εμπορική Ένωση της Γερμανικής Βιομηχανίας Ελαστικών) επισημαίνουν ότι η σήμανση ελαστικών της Ε.Ε. καλύπτει σημαντικά, αλλά όχι όλα, τα χαρακτηριστικά απόδοσης των ελαστικών.

Ποιος είναι ο ρόλος της σήμανσης;

Η ετικέτα χορηγείται βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού για την σήμανση των ελαστικών στην Ε.Ε. / 1222/2009. Στόχος είναι να διατηρηθεί και να αυξηθεί η ασφάλεια, η προστασία του περιβάλλοντος και οι τεχνικοί έλεγχοι. Η ετικέτα προωθεί τα ήσυχα και ασφαλή ελαστικά με χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, ασφαλή μόνο όσον αφορά την πρόσφυση σε υγρό οδόστρωμα.

Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

Πού μπορώ να βρω την σήμανση;

Υπάρχει απαίτηση σήμανσης. Οι κατασκευαστές, οι εισαγωγείς και οι έμποροι πρέπει να το φροντίζουν. Οι προμηθευτές πρέπει να συμπεριλάβουν την σήμανση στο διαφημιστικό υλικό και να το δημοσιεύσουν στον ιστότοπο τους. Επιπλέον, μπορεί να τοποθετηθεί ένα αυτοκόλλητο στο πέλμα. Οι έμποροι πρέπει να εξασφαλίζουν ότι τα ελαστικά που πωλούνται έχουν τέτοια ετικέτα ή ότι το εμπορικό σήμα είναι διακριτό στο ελαστικό και παρουσιάζεται στον πελάτη πριν από την αγορά. Εάν ο πελάτης δεν κοιτάξει φυσικά τα ελαστικά πριν τα αγοράσει, για παράδειγμα, κατά την αγορά στο διαδίκτυο, οι πληροφορίες πρέπει να είναι διαθέσιμες. Οι αντιπρόσωποι που πωλούν αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ελαστικών, πρέπει επίσης να παρέχουν τις πληροφορίες της σήμανσης πριν την αγορά τους. Επιπλέον, οι αγοραστές λαμβάνουν πάντα τις πληροφορίες σχετικά ή με το τιμολόγιο. Όπως γνωρίζουμε, η Ε.Ε. είναι πολύ αυστηρή με τους κανονισμούς. Έτσι, φυσικά, καθορίζεται επίσης πόσο μεγάλο είναι το αυτοκόλλητο: δηλαδή τουλάχιστον 7,5 x 10 ίντσες πλάτος και ύψος, αλλά μέγιστο 250 τετραγωνικά εκατοστά και όχι περισσότερο από 22 εκατοστά.

Για ποια ελαστικά είναι έγκυρη η σήμανση της Ε.Ε.;

Η σήμανση τέθηκε σε κυκλοφορία την 1η Νοεμβρίου 2012 για όλα τα ελαφρά και βαρέα ελαστικά εμπορικών οχημάτων που κατασκευάστηκαν μετά τις 30 Ιουνίου 2012. Με εξαίρεση τα ελαστικά μοτοσικλετών, τα αναγομωμένα ελαστικά, τα ελαστικά παντός εδάφους για επαγγελματικά οχήματα, τα ελαστικά vintage ( ζάντες για θεωρημένα αυτοκίνητα πριν από την 1η Οκτωβρίου 1990), ελαστικά ελαστικών τύπου Τ με όριο ταχύτητας μέχρι 80 χλμ/ ω για διάμετρο ζάντας μικρότερο από 254 χιλιοστά (10 ίντσες) ή μεγαλύτερο από 635 χιλιοστά (25 ίντσες), ελαστικά με ιδιαίτερες βελτιώσεις πρόσφυσης, π.χ. παντός εδάφους και αγωνιστικά ελαστικά.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή