Πόσο καιρό χρησιμοποιείτε ένα μόνο ελαστικό; Και πώς ξέρετε την ηλικία του;

 Πόσο καιρό χρησιμοποιείτε ένα μόνο ελαστικό; Και πώς ξέρετε την ηλικία του;

Πόσο καιρό χρησιμοποιείτε ένα μόνο ελαστικό;

Το μέταλλο σκουριάζει, το ψωμί γίνεται σκληρό και μουχλιάζει, οι άνθρωποι βγάζουν ρυτίδες και γκρίζα μαλλιά - η διαδικασία γήρανσης όλων αυτών των πραγμάτων είναι πάντα αισθητή. Αλλά πώς αναγνωρίζετε την ηλικία ενός ελαστικού; Και πόσα χρόνια επιτρέπονται στα ελαστικά για χρήση;

Η σήμανση DOT

Όλα τα δεδομένα που απαιτούνται για τον προσδιορισμό της ηλικίας του μπορούν να βρεθούν στο ίδιο το ελαστικό. Η λεγόμενη σήμανση DOT (Τμήμα Μεταφορών - αυτή η σήμανση του Αμερικανικού Υπουργείου Μεταφορών έχει καθιερωθεί παγκοσμίως) μπορεί να βρεθεί στο πλευρό κάθε ελαστικού αυτοκινήτου από το 2000. Ένας αριθμός DOT αποτελείται από τέσσερα στοιχεία και πλαισιώνεται με μία λεπτή γραμμή. Τα δύο πρώτα ψηφία υποδεικνύουν την εβδομάδα παραγωγής. το τρίτο και το τέταρτο ψηφίο υποδεικνύουν το έτος παραγωγής. Παραδείγματα: Εάν ο αριθμός DOT είναι 1911, τότε το ελαστικό κατασκευάστηκε την 19η εβδομάδα του έτους 2011, κατά συνέπεια, κάπου μεταξύ 16 και 22 Μαΐου 2011. Εάν ο αριθμός DOT είναι 0905 τότε αυτό το ελαστικό προέρχεται από το 2005, από τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου. Αυτό σήμερα θα ήταν περισσότερο από δώδεκα ετών. Τα ελαστικά που κατασκευάστηκαν πριν από το 2000 σημειώνονται με τρία ψηφία και ένα ειδικό σύμβολο. Τα πρώτα δύο ψηφία αντιπροσωπεύουν μια εβδομάδα παραγωγής, όπως και στον τετραψήφιο αριθμό, και το τρίτο ψηφίο δείχνει τον τελευταίο αριθμό του έτους παραγωγής. Ένας τριψήφιος αριθμός χωρίς σύμβολο μπορεί να βρεθεί στα ελαστικά που παρήχθησαν στη δεκαετία του 1980. Κανείς δεν θα μπορούσε ποτέ να χρησιμοποιήσει αυτά τα ελαστικά, ακόμα κι αν δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ακόμη. Επειδή τα ελαστικά δεν βελτιώνονται με την ηλικία, όπως ένα καλό ζαμπόν ή κρασί, για παράδειγμα. Αντ 'αυτού, το λάστιχο γίνεται εύθραυστο, το κράτημα στο δρόμο δεν είναι πλέον καλό.

Σημάδια γήρανσης

Εκτός από την απλή ημερομηνία σε αυτά, η γήρανση των ελαστικών κρίνεται τόσο από τη χρήσης τους ή ακόμα και τη μη χρήσης τους. Φυσικά, τα ελαστικά δύο ετών που διένυσαν εκατοντάδες ή χιλιάδες χιλιόμετρα έχουν καλύτερα οδηγικά χαρακτηριστικά από τα πέντε ετών ελαστικά του αυτοκίνητο ενός συνταξιούχου που το οδηγεί εβδομαδιαία για ένα καφέ. Οι καιρικές συνθήκες, το φως του ήλιου και το όζον καθώς και η μηχανική καταπόνηση αφήνουν το στίγμα τους στα ελαστικά. Η ανάρμοστη αποθήκευση συμβάλλει επίσης στη διαδικασία γήρανσης, αλλά με διαφορετική ένταση.

Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

Νομοθεσία

Όποιος σκέφτεται την αγορά ενός μεταχειρισμένου ελαστικού θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβει πόσο ταλαιπωρημένο το επιλεγμένο ελαστικό είναι πραγματικά. Και αυτή η γνώση βοηθά επίσης να αποφασίσετε πότε να αντικαταστήσετε τα ελαστικά στο δικό σας αυτοκίνητο. Υπάρχει μια νομική απαίτηση για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο τα ελαστικά επιτρέπονται μόνο για τροχόσπιτα και ρυμουλκούμενα με όριο ταχύτητας 100 χλμ./ώρα. Η ADAC ή η Γερμανική Ένωση Εμπορικών Αντιπροσώπων Ελαστικών και Βουλκανισμού (BRV) συνιστούν αντικατάσταση επιβατικών αυτοκινήτων το αργότερο μετά από δέκα χρόνια χρήσης, αλλά κατά προτίμηση μετά από έξι χρόνια. Αλλά το όριο φθοράς φθάνει συνήθως πολύ νωρίτερα ακόμη και με φυσιολογική οδήγηση. Και πάλι, υπάρχουν σχετικές νομοθεσίες, όπως το προβλεπόμενο ελάχιστο βάθος πέλματος 1,6 χιλιοστών - το οποίο με τη σειρά του είναι πολύ χαμηλό σύμφωνα με την ADAC και άλλους οργανισμούς. Επομένως, μπορούμε να δούμε ότι δεν αρκεί να γνωρίζουμε όλες τις σχετικές νομοθεσίες. Όταν αξιολογείτε τα ελαστικά, θα χρειαστείτε και κάποια κοινή λογική.

Λοιπόν, τι πρέπει να έχουμε υπόψιν;

Μια ματιά στη σήμανση DOT δεν κάνει κακό. Έτσι, πρώτα από όλα, ανακαλύπτουμε τη θεωρητική διάρκεια ζωής του ελαστικού. Τώρα, είναι ακόμα απαραίτητο να ελέγξετε τη γενική του κατάσταση. Είναι επαρκές το βάθος πέλματος; Τα καλοκαιρινά ελαστικά θα πρέπει να έχουν περισσότερα από τρία χιλιοστά και τέσσερα χιλιοστά για χειμερινά ελαστικά. Χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα διαφορετικά ελαστικά έχουμε ασυνήθιστη μεταβολή της συμπεριφοράς του οχήματος. Γι’ αυτό απαιτείτε να τα ελέγχουμε αρκετές φορές και σε διαφορετικά σημεία. Υπάρχουν ορατές εγκοπές ή κοψίματα; Τι γίνεται με τις ρωγμές μικρής ηλικίας; Εάν το ελαστικό είναι τοποθετημένο πάνω σε ζάντα: Υπάρχουν σημάδια σκουριάς ή ζημιά; Δεν υπάρχει σχεδόν κανένας τρόπος να εκτιμηθούν οι συνθήκες αποθήκευσης του ελαστικού. Τελικά, ο ιδιοκτήτης / πωλητής μπορεί να παράσχει τις απαραίτητες πληροφορίες.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή