Τοποθέτηση και ζυγοστάθμιση ελαστικών και τροχών

Κάθε φορά που παίρνετε ένα νέο σετ ελαστικών ή τροχών, θα θέλετε να έχετε μια εξειδικευμένη τοποθέτηση και ζυγοστάθμιση- εκτός αν, φυσικά, είστε ειδικός και έχετε τον δικό σας εξοπλισμό τοποθέτησης και ζυγοστάθμισης.

Τι σημαίνει "τοποθέτηση" και "ζυγοστάθμιση";

Η τοποθέτηση είναι αρκετά αυτονόητη - είναι απλώς η ενέργεια της τοποθέτησης των ελαστικών επάνω στους τροχούς και στη συνέχεια η τοποθέτηση των τροχών στους άξονες του οχήματός σας.

Η ζυγοστάθμιση είναι λίγο πιο περίπλοκη. Ένας τροχός λέγεται ότι βρίσκεται σε ισορροπία όταν το κέντρο βάρους είναι ίδιο με τον άξονα περιστροφής - με άλλα λόγια, όταν η μάζα του τροχού και του ελαστικού κατανέμεται ομοιόμορφα γύρω από τον άξονα, έτσι δεν υπάρχει κραδασμός όταν το ελαστικό περιστρέφεται. Ένας εύκολος τρόπος να κατανοήσετε την έννοια ενός ζυγοσταθμισμένου ελαστικού είναι να σκεφτείτε το πλυντήριο σας κατά τη διάρκεια του κύκλου περιστροφής. Εάν τα ρούχα είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα μέσα στο πλυντήριο, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά όταν τα πράγματα δεν είναι ισορροπημένα, είναι μια εντελώς διαφορετική εμπειρία - και σίγουρα δεν θα θέλατε να συμβεί αυτό στα ελαστικά σας!

Πώς λειτουργεί η ζυγοστάθμιση;

Ζυγοστάθμιση περιστροφής

Ο εγκαταστάτης σας χρησιμοποιεί ειδικό εξοπλισμό για να αναλύσει τα ελαστικά και τις ζάντες και να εντοπίσει τυχόν βαριά σημεία που θα μπορούσαν να προκαλέσουν δόνηση κατά την περιστροφή. Το ένα μετά το άλλο, το ελαστικό και η ζάντα τοποθετούνται μαζί στη μηχανή και διέρχονται από μια σειρά διαγνωστικών δοκιμών. Το μηχάνημα αναγνωρίζει τη θέση ισορροπίας του συγκροτήματος ελαστικού και τροχού και στη συνέχεια ο τεχνικός διορθώνει τυχόν ανισορροπίες εφαρμόζοντας μικρά βάρη στη ζάντα σε συγκεκριμένες θέσεις, προκειμένου να εξισορροπήσει την κατανομή του βάρους.

Ζυγοστάθμιση Road Force

Ενώ η ζυγοστάθμιση περιστροφής περιστρέφει τη διάταξη ελαστικών στον αέρα για να βρει ανισορροπίες, η ζυγοστάθμιση Road Force προσομοιώνει τη δύναμη του δρόμου σε ένα ελαστικό πιέζοντας ένα μεγάλο κύλινδρο πάνω στο ελαστικό καθώς περιστρέφεται. Στη συνέχεια το μηχάνημα μετρά την απόκλιση από την τέλεια στρογγυλότητα, ώστε ο τεχνικός να μπορεί να ζυγοσταθμίσει το ελαστικό. Η ζυγοστάθμιση Road Force μπορεί να εντοπίσει τα προβλήματα των ελαστικών που δεν βρέθηκαν με τη ζυγοστάθμιση περιστροφής.

Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

Πώς οι αζυγοστάθμητοι τροχοί μπορούν να σας οδηγήσουν σε ανώμαλη διαδρομή;

Εάν οι τροχοί και τα ελαστικά σας είναι αζυγοστάθμητα, η οδήγηση του οχήματος μπορεί να επηρεαστεί. Εάν αντιμετωπίζετε δόνηση που ξεκινά από περίπου 65-70 χλμ/ω, και επιδεινώνεται καθώς αυξάνεται η ταχύτητά σας, είναι πιθανό να έχετε ένα ελαστικό αζυγοστάθμητο.

Οι περισσότεροι από εμάς είναι ευαίσθητοι σε κραδασμούς κατά την οδήγηση και ακόμη και μια μικρή δόνηση μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητική. Και δεν είναι μόνο αυτό - οι επαναλαμβανόμενες δονήσεις μπορούν να κάνουν τα λάστιχά σας φθαρούν ταχύτερα, μαζί με τα έδρανα τροχών, τα αμορτισέρ και άλλα μέρη της ανάρτησης.

Μπορεί επίσης να παρουσιαστούν κραδασμοί εάν ο τροχός ή / και το ελαστικό δεν είναι εντελώς στρογγυλό. Εάν υπάρχει ένα υψηλό σημείο στο τιμόνι και επίσης ένα υψηλό σημείο στο ελαστικό, και τυχαίνει να παρατάσσονται μεταξύ τους, τότε το ψηλότερο σημείο θα είναι ακόμη πιο έντονο. Ένας εκπαιδευμένος τεχνικός μπορεί συνήθως να διορθώσει αυτό το πρόβλημα περιστρέφοντας το ελαστικό ελαφρώς στον τροχό, έτσι ώστε τα ψηλά σημεία να μην ταιριάζουν πλέον.

Βάλτε ζυγοστάθμιση στη ζωή σας

Αν πάρετε ένα νέο σετ ελαστικών ή απλά πιστεύετε ότι μπορεί να χρειαστεί να ζυγοσταθμίσετε τους τροχούς σας, μπορούμε να σας βοηθήσουμε να βρείτε έναν καλό τεχνικό ακριβώς στη γειτονιά σας.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή