Φαρδιά και στενά ελαστικά: Εδώ είναι η διαφορά

Φαρδιά και στενά ελαστικά: Εδώ είναι η διαφοράΦαρδύ ελαστικό ή μάλλον το στενό; Οι απόψεις διαφέρουν κατα πολύ σε αυτό το ζήτημα. Τα φαρδιά ελαστικά πάντα κερδίζουν στην εμφάνιση, αλλά η τιμή τους τσιμπάει. Εδώ προσπαθούμε να το διευκρινίσουμε αν υπάρχουν πραγματικά διαφορές μεταξύ αυτών των δύο επιλογών.

Τι είναι φάρδος;

Το Golf που επρόκειτο να αγοράσω το 1974 με ένα ελαστικό 145x13 - σήμερα θα χρησιμοποιούταν στην καλύτερη περίπτωση ως εφεδρικός τροχός. Με την πάροδο των ετών, η αγορά προσανατολίζεται προς τα φαρδιά ελαστικά - ξεκινώντας σαν τάση βελτίωσης - έφτασε και στους κατασκευαστές. Εν τω μεταξύ, ένα πλάτος τουλάχιστον 195 χιλιοστών είναι δεδομένο για τα νέα αυτοκίνητα στην κατηγορία compact.

Γιατί τα ελαστικά γίνονται φαρδύτερα;

Υπάρχουν και τεχνικοί λόγοι μεταξύ άλλων. Τα σημερινά οχήματα είναι κατά μέσο όρο βαρύτερα και ταχύτερα από τα αυτοκίνητα της δεκαετίας του 1970. Για να παραμείνει σταθερό και να περάσει από τις στροφές με λογική ταχύτητα, το ελαστικό απλά έπρεπε να γίνει φαρδύτερο. Εκτός από αυτό, οι σημερινοί δίσκοι φρένων είναι μεγαλύτεροι - έχουν αυξηθεί μαζί με τις αυξανόμενες διαμέτρους ελαστικών. Ας δούμε πιο προσεκτικά τα χαρακτηριστικά οδήγησης τόσο των στενών όσο και των φαρδιών ελαστικών.

Πρόσφυση

Σε γενικές γραμμές, όσο φαρδύτερο είναι το ελαστικό, τόσο περισσότερο κράτημα προσφέρει στο δρόμο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την οδήγηση σε στεγνούς δρόμους, επειδή όσο περισσότερο καουτσούκ έρχεται σε επαφή με το δρόμο, τόσο καλύτερη είναι η πρόσφυση. Το χαμηλό ύψος των πλαϊνών πλευρών του ελαστικού εξασφαλίζει επίσης μεγαλύτερη σταθερότητα, ιδιαίτερα στις στροφές. Όταν οδηγείτε σε πάγο, τα φαρδιά ελαστικά με κατευθυντικό πέλμα έχουν καλές επιδόσεις. Στη λάσπη και το βαθύ χιόνι, ωστόσο, τα φαρδιά ελαστικά αρχίζουν να γλιστρούν ευκολότερα. Σε υγρούς δρόμους, ΄τα φαρδιά κυριαρχούν συνήθως όσον αφορά την πρόσφυση. Αλλά όχι πάντα, που μας φέρνει στο επόμενο σημείο.

Υδρολίσθηση

Λόγω της φαρδιάς επιφάνειας, το ελαστικό πρέπει να απομακρύνει πολύ περισσότερο νερό σε βρεγμένους δρόμους. Αυτό οδηγεί στο γεγονός ότι τα φαρδιά ελαστικά είναι πολύ πιο πιθανό να επιπλέουν. Συνεπώς, ο κίνδυνος της υδρολίσθησης αυξάνεται σημαντικά με τα φαρδιά ελαστικά. Εδώ υπάρχει μόνο μία λύση: η πλήρης προσοχή και το πόδι μακριά από το γκάζι.

Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

Χαρακτηριστικά πέδησης

Τα φαρδιά ελαστικά έχουν αποδειχθεί ότι πετυχαίνουν μικρότερη απόσταση πέδησης από τα στενά αντίστοιχά τους. Αυτό ισχύει και το χειμώνα, αλλά όχι σε στο χιόνι. Το ίδιο ισχύει και σε βρεγμένους δρόμους έως ότου συμβεί η υδρολίσθηση, η οποία, όπως περιγράφεται, συμβαίνει πολύ νωρίτερα από ό, τι όταν οδηγείτε με στενά ελαστικά.

Άνεση και θόρυβος

Φυσικά, τα φαρδιά ελαστικά έχουν μια μεγαλύτερη επιφάνεια οδήγησης και, κατά συνέπεια, αυξημένη αντίσταση κύλισης. Έτσι, κάνουν περισσότερο θόρυβο από τα στενά ελαστικά. Αποδοτικότητα - καύσιμο, φθορά και τιμή. Όπως έχετε ήδη καταλάβει, η αυξημένη αντίσταση κύλισης (και επίσης η αυξημένη αντίσταση του αέρα λόγω του πλάτους των ελαστικών) οδηγεί σε υψηλότερη κατανάλωση καυσίμου και φθορά. Επιπλέον, τα φαρδύτερα ελαστικά είναι πάντα ακριβότερα από τα στενά.

Η Εμφάνιση

Τα φαρδιά ελαστικά προσφέρουν extra πόντους, ειδικά για τα βελτιωμένα αυτοκίνητα. Ακόμη και όταν τοποθετούνται σε απλό όχημα , ένα φαρδύ ελαστικό δείχνει πολύ πιο δυνατό. Ειδικά όταν και ζάντες αλουμινίου είναι στο παιχνίδι.

Το Μέλλον

Η μόδα δεν τείνει να κινηθεί προς τα στενότερα ελαστικά, γιατί σίγουρα ούτε τα αυτοκίνητα θα γίνουν πιο αργά ούτε οι ιδιοκτήτες θα δώσουν λιγότερη προσοχή στην εξωτερική εμφάνιση των αυτοκινήτων τους. Τα ελαστικά για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι πιθανό να πάρουν άλλη κατεύθυνση. Αυτά έχουν σχεδιαστεί κατά κύριο λόγο για να συμβάλλουν την υψηλότερη δυνατή χιλιομετρική αυτονομία. Ως εκ τούτου, η τάση εδώ τείνει προς τα στενά ελαστικά, χαμηλού βάρους και με μεγάλα μεγέθη τροχών. Όλα αυτά για να επιτευχθεί η ελάχιστη δυνατή αντίσταση κύλισης. Το ελαστικό σε μικρά αυτοκίνητα παραμένει μάλλον στενό. Πιθανώς, για να μην περιοριστεί το ήδη περιορισμένο εσωτερικό του αυτοκινήτου με επιπλέον μεγάλους θόλους τροχών. Δεδομένου ότι οι κατασκευαστές ελαστικών γνωρίζουν τα σημερινά μειονεκτήματα των φαρδιών ελαστικών (αντίσταση κύλισης, υδρολίσθηση), μπορεί κανείς να πιστέψει με βεβαιότητα ότι θα προσπαθήσει να λύσει αυτό το πρόβλημα και ότι τα μεγάλα ελαστικά θα βελτιωθούν από ορισμένες απόψεις.

Ποιο ελαστικό είναι το καλύτερο τότε;

Τα φαρδιά ελαστικά κερδίζουν κυρίως όταν πρόκειται για καθαρά χαρακτηριστικά οδήγησης. Πληρώνουμε επιπλέον για ασφάλεια, ειδικά σε στεγνούς δρόμους, θυσιάζοντας την άνεση και την οικονομία συμφωνώντας στο ρίσκο της υδρολίσθησης. Στο τέλος, η απόφαση παραμένει σχετική. Για παράδειγμα, όσοι ταξιδεύουν πολύ σε βροχερές περιοχές ή περιοχές με υψηλότερη πιθανότητα χιονιού θα πρέπει φυσικά να επιλέξουν τα στενότερα ελαστικά.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή