Πάνω στην Ώρα

Ακόμη και όταν η Tesla Inc. αγωνίζεται να εξομαλύνει τα σφάλματα κατασκευής του Μοντέλου 3, ο κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων της Καλιφόρνια ανακοίνωσε μια προθεσμία παραγωγής που θα σας κάνει να ανασηκώσετε τα φρύδια σας. Η Tesla σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή της Crossover Model Y στις αρχές του 2020, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Elon Musk σε τηλεφωνική κλήση της περασμένης εβδομάδας.

Ακόμα και για έναν άνθρωπο που είναι γνωστός για το θράσος του, αυτό το χρονοδιάγραμμα είναι τολμηρό

Συνήθως χρειάζονται 30 έως 36 μήνες από την πρωτοπορία του εργοστασίου έως τα οχήματα που κυκλοφορούν από τη γραμμή παραγωγής, ανέφερε ο αναλυτής της AutoPacific, Dave Sullivan, στο περιοδικό Automotive News. "Ο Elon είναι υπερβολικά ελπιδοφόρος και σίγουρα θα υποτιμηθεί", δήλωσε ο Sullivan. "Σκέφτηκα ότι η κυκλοφορία του Μοντέλου 3 θα αναδείξει μια πιο ταπεινή πλευρά του Musk."

Τον Σεπτέμβριο του 2015, η Volvo τάραξε τα νερά με την πρώτη της μονάδα παραγωγής αυτοκινήτων στις Η.Π.Α., κοντά στο Charleston, S.C. Περίπου 31 μήνες αργότερα, εξακολουθεί να μην έχει ξεκινήσει εμπορική παραγωγή για το sedan S60.

"Η κατασκευή αυτοκινήτων είναι δύσκολη", δήλωσε ο Karl Brauer, στέλεχος εκδότης στην Cox Automotive. "Είναι μια κοπιαστική διαδικασία - όχι μόνο η συναρμολόγηση των αυτοκινήτων, αλλά και η εφοδιαστική της παραγωγής."

Ανεξάρτητα από τις υποσχέσεις του Musk, το χρονοδιάγραμμα παραγωγής του Μοντέλου Υ θα υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από την αλυσίδα εφοδιασμού. "Ο Tesla πρέπει να αντιμετωπίσει την ίδια βάση εφοδιασμού που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι κατασκευαστές αυτοκινήτων", δήλωσε ο Sullivan. "Εάν άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες μπορούσαν να το κάνουν πιο γρήγορα, θα το έκαναν".

Πλάτος: Ύψος: Διάμετρος:
Δείκτης ταχύτητας:

Ο Musk δεν κάνει τα πράγματα όπως γίνονταν πάντα

Δεν έχει ξεπεραστεί για πάντα. Ο Tesla εγκατέλειψε μεθόδους κατασκευής πολλών αιώνων για ένα αυτοματοποιημένο σύστημα παραγωγής για ένα έντονα αυτόματο σύστημα παραγωγής για να φτιάξει το πρωτοποριακό Μοντέλο 3. Αυτό δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, δημιουργώντας προβλήματα ποιότητας και επιβράδυνση της παραγωγής. Η παραγωγή του Μοντέλου 3 έπληξε 2.270 οχήματα κάθε εβδομάδα τον Απρίλιο, κάτω από τα 5.000 που υπογράμμισε ο Musk ότι θα φέρει την εταιρεία σε θετική ροή μετρητών.

Ο Musk αναγνώρισε την υπερβολική εξάρτηση από την αυτοματοποίηση. "Ναι, η υπερβολική αυτοματοποίηση στο Tesla ήταν ένα λάθος," ο Musk tweeted τον περασμένο μήνα. "Οι άνθρωποι είναι υποτιμημένοι."

Αυτό που καθιστά το χρονοδιάγραμμα στις αρχές του 2020 ακόμα πιο υπερβολικό, είναι ότι ο Tesla δεν έχει ακόμη εντοπίσει μια τοποθεσία για το εργοστάσιο του Μοντέλου Y. Ο Musk απέρριψε μια αναφορά των μέσων μαζικής ενημέρωσης ότι η νέα επέκταση θα πραγματοποιηθεί στο εργοστάσιο της Tesla, στο Fremont της Καλιφόρνια, σημειώνοντας ότι το εργοστάσιο «έχει κολλήσει στα βράγχια» και είναι «τρελό πακέτο».

Μια απόφαση για την τοποθεσία θα μπορούσε να έρθει "ίσως το επόμενο τρίμηνο, αλλά όχι αργότερα από το τέταρτο τρίμηνο", δήλωσε ο Musk σχετικά με την συνέλευση εσόδων, στην οποία απέρριψε τις ερωτήσεις ορισμένων οικονομικών αναλυτών ως "βαρετό" και "ανιαρό".

Προκειμένου να ανταποκριθεί στην προθεσμία παραγωγής στις αρχές του 2020, η Tesla θα έπρεπε πιθανότατα να αγοράσει ένα εργοστάσιο αντί να το κατασκευάσει. Η αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να έχει αρκετές επιλογές για να ψωνίσει, δεδομένων των αλλαγών που κυριαρχούν στην αυτοκινητοβιομηχανία.

"Βλέπουμε μια συνεχή μετατόπιση των σχεδίων παραγωγής οχημάτων, η παραγωγή sedan πέφτει αριστερά και δεξιά", δήλωσε ο Brauer. "Θα μπορούσε να υπάρχει ένα εργοστάσιο που χρησιμοποιείται από μια υπάρχουσα αυτοκινητοβιομηχανία για την παραγωγή sedans και δεν θέλουν αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της μετατροπής του σε SUV".

Αλλά το χρονοδιάγραμμα της Tesla θα είναι ακόμα υπερβολικό

«Εάν σας δινόταν ένα εργοστάσιο αύριο, έτοιμο, θα χρειαζόσασταν τουλάχιστον ένα χρόνο για να αποκτήσετε προσωπικό και μετά θα έπρεπε να φτιάξετε την αλυσίδα εφοδιασμού». Είπε ο Brauer.

Ο αισιόδοξος στόχος του μοντέλου Y του Musk, δήλωσε ο Sullivan, είναι να προσελκύσει την όρεξη του επενδυτή.

«Θέλει περισσότερη επένδυση και πρέπει να δείξει» ορμή είπε ο Sullivan.

Εγγραφείτε στο newsletter μας

Απάντηση σε: {{replyComment.author}}
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά
Το σχόλιο υποβλήθηκε με επιτυχία

Επιστροφή στην κορυφή